29 jaanuar 2019

Surmaga lõppenud purilennuõnnetus 1980

Tehnilistel spordialadel juhtub päris tihti õnnetusi. Nii ka purilennus. 1970-ndatel-1980-ndatel lõhuti Eestis igal aastal keskmiselt üks purilennuk ära. Ka minu hingel on üks Foka tüüpi lennuk.
Kuid minu mäletamise järgi oli purilenduri surmaga lõppenud lennuõnnetusi vaid üks.

Ühel Eesti parimatest purilenduritest, tallinlasel Sergei Sotnitšenkol oli selle pildi tegemise järel jäänud elada vaid 5 aastat.
Ülikorralik, suurepärane purilendur, eeskujulik pereisa. Kui teised purilendurid elasid lennuvälisel ajal tormilist seltsielu, siis Sergei käis võistluste ajal oma vaiksel moel lennuvälja lähedal enda lastele metsmaasikaid korjamas, segas suhkruga ja pani purkidesse.

1979.a Eesti meistrivõistluste kolm parimat meest: keskel ruudulise pintsakuga Eesti meister Sergei Sotnitšenko, tema kõrval heleda peaga Tõnu Malkki ja küljega Tiit Soorm.

Sergei purilennuki rusud Tilsi järves.

Sergei hukkumine oli müstika. 28.juunil 1980 oli ülesanne Tilsi järve kohal tsoonis teha etteantud harjutusi, mida ta oli väga palju kordi teinud. Pöörisest purilennuk enam välja ei tulnud ja kukkus aeglaselt pööreldes umbes 1000m kõrguselt nina ees järve. Õnnetust uuriti nii- ja naapidi, taskust leitud seljaravimi retsepti põhjal püstitati hüpotees, et ülekoormusest muutus seljavalu nii tugevaks, et purilendur kaotas teadvuse. Tegelikku põhjust ei tea keegi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar