01 veebruar 2019

Martsipankujud

Sest meie käsime: sedasinast mardileiba tuleb nii palju valmistada, et meie seda ka võõrastesse maadesse ja linnadesse vedada saaksime. Isegi kui teda meil enestel napiks peaks kippuma. Aga võõrsil peab mardileib meie nime kuulsuse kahekordseks tõstma ja Tallinna siiamaani paljalt traanihaisuse ja rauamaiguse ja viljalõhnase nime kõige maailma suus magusaks tegema!

Jaan Kross "Mardileib", lk 51-52

 Need martsipankujud on vähemalt 30 aastat riiulil seisnud.

  Ja tõepoolest, Tallinn ongi martsipanitootmises tegija olnud! Muidugi toodetakse ja joonistatakse martsipani ka mujal maailmas. Aga nõukogude ajal oli Kalevi kommivabrik Nõukogude Liidus ainuke koht, kus martsipanist kujukesi tehti ja joonistati.

Riiul Tallinnas Kalevi martsipani muuseumitoas. (Foto internetist)
 
 Tallinna raeapteegis tehti martsipani juba 17.sajandi alguses - 2 martsipanivormi oli linnavapi kujutisega. 1806. aastal alustas Tallinna kondiiter Lorenz Caviezel juba sihipärast martsipanfiguuride tootmist. 
 Georg Stude martsipanimaalijad. Foto siit.

  150 aastat tagasi valmistasid Tallinnas Georg Stude magusatootjad muu magusa hulgas ka martsipanist kujukesi. Neid oli laias valikus: kõikvõimalikud loomad ja linnud, Tallinna vaated, südamekesed, roosidega martsipanpostkaardid, õunad, juurviljad.
  19.saj lõpul - 20.sajandi algul müüs Stude maiustusi nii Venemaale kui ka Euroopasse, isegi tsaari õukond imetles ja sõi Stude martsipankujukesi.

Neid kujukesi tehti kahepoolsete vormidega, kuhu vahele pandi martsipanimass ning kust pärast poolte kokkusurumist valmis kujuke välja võeti. Seejärel pandi kujuke kümneks päevaks maisitärklise sisse kuivama ja kõige lõpuks maaliti see rõõmsalt värviliseks. Täpselt samamoodi valmistatakse kujukesi ka tänapäeval –  vähemasti siin on aeg 19. sajandis peatunud.

"Martsipani Georgi maiuseäri" Eesti Ekspress 28.okt 2004 


Kersti tehtud martsipanist Lotted Ingridi sünnipäevatordil 2013.a

Sõna martsipan on saksakeelsest sõnast Marzipan või itaaliakeelsest marzapane – mardileib.
  Arvatavasti pärineb esimene martsipaniretsept vanast Pärsiast esimesest aastatuhandest, kus ülistati seda eelkõige kui ravimit.


Postituse ajendajad 30+ aastased kujud Mirjami vanaema riiulilt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar