07 jaanuar 2019

Talvine tunnimeeste vahetus Nõukogude Armees

 

Sellist suurt kasukat, mida tunnimees valvepostil kandis, nimetati vene keeles tulupiks. 

 Kuidas teist välja vahetama tulnud sõdur endale kasukat selga peab ajama, oli täpselt reglementeeritud, ustaavis (Воинский устав) kirjas. 
 Tuli seista nõnda nagu nad pildil seisavad. See, kellel kasukas seljas, võttis ühe käe varrukast välja, teine pani oma käe vabanenud varrukasse, vabas käes pidi hoidma relva, mida ei tohtinud hetkekski maha panna. See oli hetk, kus üks kasukas oli korraga kahe mehe seljas. Siis võeti relvad teise kätte ja eelmine tunnimees võttis teise käe ära ja uus mees sai kasuka üleni selga. Ülejäänud mehed (karauuli ülem ja kaks oma postidele minevat või sealt tulevat tunnimeest) pidid sel ajal, kui tunnimehed kahekesi ühe kasuka sees abitud olid, seisma kõrgendatud valvsusega  ja olema valmis võimalikku vaenlase rünnakut tagasi lööma.  
 Kuidas siin vilte vahetati, ei tea, mulle sellest rääkija sõjaväeosas oli valvuritel mitu paari vilte, seal pandi need varem jalga.
 Valvekord kestis 2 tundi, kui just erakordselt külm ilm ei olnud. Kasukas oli lambanahast, väga raske, kuid soe, tavaliselt pidi tunnimees selles kõndima ümber valvatava objekti.

Pilt Vaike albumist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar