27 jaanuar 2019

Kooperaatori klotsid 1962


Tartus, Rebase tänavas (praegu umbes Rimi ja silla vahel) asus ETKVL Tootmiskoondise Kooperaator töökoda, teine töökoda oli Jänese tänavas, metallitsehh Raadi kruusaaugus. Muu hulgas tehti ka puidust laste mänguasju.

Johanna töölaua taga, kalender seinal näitab 1962. aastat.
Tähed põletati klotside peale, aga pisikesed detailid nagu lilleõied, lehed, kalad, pääsukeste kõhud jne värviti käsitsi, pintsliga.
Vasakul esiplaanil ümmargune jalgadel juhtmega asi on elektripliit.
Osta.ee-s olid müügil kooperaatori kvaliteedimärgiga klotsid 1976. aastast.


Edasi, 22.oktoober 1987.

Sinnamaani tegid naised seda tööd, nagu ülemisel pildil, käsitsi.


6 kommentaari:

  1. Meile tõi 1980-ndatel üks kooperaatoris töötanud sugulane kartulikotitäie praakklotse, siiamaani mängitakse nendega.

    VastaKustuta
  2. Täitsa alles, aga minu lapsi kahjuks ei huvitanud. Jänese tänava töökoja või siis metallitsehhi hoovil oli 1977. aasta suvel selline müra, et mina (siis kahene) keeldusin nendest teisel pool planku oma uhkes paekivist servaga liivakastis mängimast. Järgmisel suvel olid maja ja aed meie käest juba ära võetud (sundmüük või mis selle nimi oli) ja kohtuasi õhus, sest tootmiskoondis ei maksnud vanaisa ehitatud maja eest raha, kuigi kokkulepe oli, et makstakse. Vist pärast aastast kohtuskäimist maksti. Vaat selline lugu oli Kooperaatoriga.

    VastaKustuta
  3. Mina töötasin Rebase tn tsehhis terve oma teadliku noorusaja, meie ajal enam elektripliiti laua peal polnud, aga lugusid tollest ajast on sadu, sest olime kõik sellised 20 ja veidi peale. Olid ajad, väga heas mõttes.

    VastaKustuta