01 september 2018

1964. aastal esimesse klassi

 1964.a valmis Tartus Tammelinnas suur ilus koolimaja lasketiiru ja basseiniga. Tõsi küll, basseinis sai hakata ujumas käima alles 7-8 aasta pärast.
 Pildil on osa Tartu 5.Keskkooli 1B klassist. Siin ma näen ainult 6 pinki üksteise taga, tegelikult oli igas klassis 3 rida 7 pingiga, kokku 42 õpilast. Paralleelklasse alustas A,B,C ja D.


 Koolivormiks oli tüdrukutel tume villasest riidest voltidega seelik ja selle külge käis nööpidega samast riidest tume pluus, millele pidulikeks juhtudeks õmmeldi külge krae ja kätised. Kevadel ja sügisel lubati lühikest aega kanda  ka õhukest valge-sinisetriibulist pluusi. Kõige selle peale käis igapäevaselt must läikiv taskutega põll. Minu mäletamise järgi pesti ainult põlle. Valge pluus, nagu pildil esimese pingi Marel on ja kellelgi taga ka, oli meie klassis vähestel tüdrukutel, ma ei tea, kas ei olnud saada või oli liiga kallis. Poisid kandsid pikki pükse või lühikesi pükse ja sukki ning suvalist pluusi ja villast jakki.

 Tartu 11. 8-klassilise kooli 1B klass 1964/1965 õa kevadel.
Kolmel tüdrukul on seljas kevadine sinise-valgetriibuline pluus, aga must põll ikkagi peal - praegu vaadates tunduvad need riided üsna jubedad, aga siis ei saanud aru midagi, kõigil olid sellised.

 Varem oli vastavas põhimääruses märgitud, et iga õpilane  k a n n a b  koolivormi, nüüd aga on koolivormi kandmine tehtud  k o h u s t u s l i k u k s  ja mitte ainult õppetöö ajal, vaid ka igasuguste ürituste puhul (isetegevusõhtud, peod jne.). 
Nõukogude Õpetaja, 14.nov 1964

  Seoses sellega hakatakse kavandama uut, ilusamat koolivormi, mis mõne aasta pärast tuligi käibele ja tundus vanaga võrreldes imeilus.
 Uue vormi kavadest saab lugeda samast ajalehest, siit.


Tartu 5.Keskkooli 5B klass 1968/1969 õppeaasta kevadel.
Kõigil tüdrukutel on uue koolivormi pihikseelik ja enamusel ka uued rüüžidega kraedega valged pluusid. Vaatasin üle, aasta varasema pildi peal veel ei olnud. Kollektiivselt on pildistamise ajaks kaelast ära võetud punased pioneerikaelarätid, välja arvatud Kõka.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar