22 september 2018

"Oh sa issand...!" , 1967

  Nagu Märt Avandi ja Ott Sepp, on Eestis olnud mitmeid rahva hulgas populaarseid koomikutepaare. Üks neist oli Ervin Abel ja Jaanus Orgulas. Mõni aeg hiljem hakkas Ervin Abel nalja tegema Sulev Nõmmikuga.


   Etendus 23.märtsil 1967.

"Oh sa issand...!" oli järg estraadikavale "Terekest kah!", mis oli inspireeritud 1954.a Kulno Süvalepa lavastatud "Kevade" etendusest Tallinna Draamateatris, see oli järg Tootsi ja Kiire elust tänapäeval. Teksti autor Romulus Tiitus.

Naljategijate paar Ervin Abel ja Jaanus Orgulas, Kiir ja Toots etendasid kultuurimajades "Oh sa issanda.." nimelist estraadilugu 450 korda. Ise ei ole seda laval näinud, aga lapsena kuulasin tihti koos pinginaabriga samanimelist plaati.


Seda saab praegu kuulata siit. Plaat on aastast 1971.

 Ervin Abel Kiirena ja Jaanus Orgulas Tootsina olid rahva seas ülipopulaarsed. Muidugi tüütas nii palju etendusi näitlejaid ära, aga Jaanus Orgulas on öelnud, et kui tol ajal oli näitleja palk teatris 100 rubla, siis nemad said filharmooniast estraadietenduste eest 750 rubla kuus. Lisaks pidas iga kolhoosi esimees oma aukohuseks pärast kultuurimajas toimunud etendust teatritruppi saunatada ja kostitada.

Tootsi ja Kiire teemadel on veel estraadilavastusi kirjutatud, näiteks Priit Aimla “Kasutage Karu teenet” ja Uno Laht “Maailm vestitaskus ehk räim tomatis”, kuid kahe esimese tüki tormilise eduni need ei jõudnud.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar