14 veebruar 2018

Heljo Mänd "Uues majas", 1962

  Tore väike 48 leheküljega lasteraamat eelkooliealistele ja kooliealiste nooremale astmele, trükiarv 20 000.
  See on ilmunud ajal, kui hakati massiliselt suuri maju ehitama ja ka selle raamatu peategelane saab suurde mugavustega majja korteri. Peamiselt on aga juttu laste omavahelistest suhetest.



   Ning vastust ootamata algas ta: "Kord elasid kaks tüdrukut ja üks poiss. Nad läksid reisima. Kõigil oli kotitäis vahvleid kaasas. Esimesel päeval sõid nad üheskoos ühe tüdruku vahvlid ära. Teisel päeval jälle teise tüdruku vahvlid. Aga kui tuli kolmas päev, siis võttis poiss, kellel olid kõik vahvlid alles, oma koti välja ja andis teistele ainult imenatuke. Teised mõtlesid, et ta annab pärast veel, aga ta ei andnud, vaid sõi kõik ise ära, nii et läks sellest söömisest ümmarguseks. Kas te teate, miks ta ei andnud? Sellepärast, et ta oli kapitalist!"

lk 33-34

    Nad võtsid sõdurid ja läksid kööki. Tiit mõõtis vahemaa välja ja nad hakkasid sõjaväge ritta seadma. Tiit sai varem valmis ja alustas kohe pommitamist.
  "Tiit, mis sa teed! See ei ole õige mäng!" pahandas Kadri.
  "Miks ei ole. Sina oled fašist ja sind peab ära hävitama."
  "Siis ma ei mängigi, kui ma fašist olen," otsustas Kadri.
  Lõpuks leppisid nad kokku, et nad on mõlemad meie omad, ja sõda läks lahti täie raginaga.

lk 38

  Ta võttis taskust kummidega harkpüssi, mille ta just täna hommikul oli valmis meisterdanud, ja poisid hakkasid kordamööda märki laskma.
  ...
  Kuid Tooma ema ei teinud sellest seletusest väljagi, vaid küsis: "Toomas, kust sa need püssikummid said?"
  See oli hädaohtlik küsimus.
  "Ah kust ma need sain?" mõtles Toomas kuuldavalt ja püüdis aega võita. "Las ma mõtlen natuke. Ah kust ma need sain?"
  "Kas need pole mitte minu rullikummid?" tuli ema talle appi. 
  "Ei ole."
  "Miks sa maha vaatad? Ütle ausalt, kas tõesti ei ole?"
  "Võib-olla on ka. Aga sinna jäi veel palju järele."

lk 42

   Mäletan oma lapsepõlvest ragulkat ehk kada. Mu mees ütleb, et selle kummiks kasutati jalgratta õhukummi, aga kõige parem oli täispuhutava mängulooma kumm. Koolis lasti näpukatade ehk näpukummidega, mille hargi moodustasid laskja sõrmed. Viimase jaoks harutati kumminiiti pesukummist, aga parema sai isa vanast sokitripist või enda sukatripist.

1 kommentaar:

  1. Näpukate jaoks kasutati 70-ndatel Tallinnas ka poes müüdavat lennuki- jms. mudelite jaoks mõeldud kummimootori peenikesi kumme.

    VastaKustuta