10 oktoober 2013

Puuderohke Tartu

Uskumatult palju puid! Esiplaanil on Riia tänav, 2 sõidusuunda, puud ja hekk keskel, tänava otsast, turuhoone eest paistab väike punastest tellistest maja (oli veel 1970-ndate lõpus), praegu on sellel kohal kaubamaja, õigemini selle Riia t ülekäigu juures olev nurk. Vasakult paistavad varemed, aga kaarsild on juba olemas. Kaarsild ehitati 1957-1959, umbes sel ajal võikski pilt olla tehtud või mõni aasta hiljem. Aga ikkagi on üllatav, kui palju puid pärast sõda varemete asemele istutati!

Tiina pildikastist


 Käisin kohapeal uurimas ja avastasin, et kõnnitee kõrval on kohati praegugi veel kaks rida puid. Pildistasin trepi juurest nõlva pealt, aga kõrgus jäi madalaks. Kas must-valge pilt võiks olla tehtud Riia 10 aknast?

4 kommentaari:

  1. Paigutaksin siiski pildi valmimise 60 keskele. Vasakul servas on näha Vanemuise suure maja ehitust. Valmis see 67, seega paigutaks pildi vahemikku 1962-1966.

    VastaKustuta
  2. Puud ja hekk ei saanud sugugi Riia tänava keskel olla. Pildistatud on Lille mäe otsast ja see, mida sõidusuunaks nimetad, on hoopiski kõnniteega paralleelne liivane jalgtee pargis. Küll aga oli Lille mäe poolne kõnnitee kahelt poolt puudega palistatud. Kui Riia tänavat laiendati, võeti tänavapoolne rida puid maha ja see võis juhtuda isegi 70-ndate lõpus.

    VastaKustuta
  3. Orienteerusin punastest tellistest maja järgi, mille asukohta ma mäletan. Kui puud on kahel pool kõnniteed, kas siis liivane tee on mäe otsas? Mäe kuju on praegu sama ja seal all ei ole nii palju ruumi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pärnad kasvasid kahel pool kõnniteed ning kerge vihmaga nende alt läbi minnes võis täitsa kuivaks jääda. Mäletan isegi seda hekki ja selle taga pildil olevat liivast teed, mida mööda aga keegi suurt ei käinud. Muide, mul on vanematekodus mitu hea kvaliteedida ehitatava Vanemuise otsast tehtud fotot suunaga linnale ja ühel on see sama Riia tänav ka peal. Peaks millalgi ära tooma ja skanneerima.

      Kustuta