18 oktoober 2013

Lehmad 1923

Vaadake, kui väikesed lehmad! Kui veel arvestada, et 90 a tagasi olid inimesed ka palju väiksemad, siis on tegemist loomadega, kes on tänapäeva inimesele nabani. Ja Saaremaal olid lehmad veel mandri omadest väiksemad.
2 meest ja 2 lehma, pildistatud 22.märtsil 1923.a Vahil. See võib olla Vahi küla, mis piirneb Tartuga, aga võib olla ka kuskil oli Vahi talu. Tagaplaanil on korralik maja, kuigi aken on imelik, näeb välja nagu pakettaken.
Kui neid lehmi pildistati ja isegi sugupuu taha kirjutati, siis ollakse nende üle uhke, need on tõenäoliselt hoolega aretatud parimad lehmad.
Pilditagusest saan ma aru nii, et ühe lehma nimi on Kolmik ja teisel Palmi, sündinud vastavalt 1919 ja 1914 ning Palmi on Kolmiku vasikas. Kolmik on pildistamise ajal juba 9 a vana. Praegused suurfarmide rekordlehmad, kes annavad 60 liitrit piima päevas, lüpsavad vaid 2-3 aastat. 

Aga 12 aastat hiljem, 1935.a ajalehes on juba väike mure loomade suuremaks aretamise pärast: Koduloomade tõugude arendamine hiiglamõõdeteni toimub peaasjalikult hormonaalsete injektsioonide kaudu. 

See on huvitav artikkel, näiteks üks selline lõik: Inimlikus seltskonnas sureb täiesti välja külastamiste süsteem, sest igaüks võib oma sõprade ja tuttavatega kaugnägemise ja -kuulmise kaudu vestelda niipalju kui ta tahab.

 Foto on ostetud Tartu raamatuantikvariaadist ja artikkel on ajalehest Uus Sõna 15.aug 1935

1 kommentaar:

  1. "Tuleb aeg, mil inimesed võivad toitu sisse võtta terveks nädalaks ette."

    Päris põnev lugemine. Huvitav, kuidas praegusel ajal tulevikku vaadatakse ja mida seal arvatakse olevat?

    VastaKustuta