11 september 2016

Rakvere internaatkool 1974/75

  Raili ema pani lapse 1974.aastal Rakvere Internaatkooli esimesse klassi. Selles koolis käisid peamiselt lastekodulapsed, vanematega kodudest tulnud lapsi oli vähe. Raili käis seal ainult ühe aasta, aga tema lapsemälestused sellest ajast ajasid mul kananaha ihule.

  Silvia Rannamaa on saanud oma raamatule "Kasuema" ainet just sellest koolist. Ta isegi ööbis laste juures internaaditoas. “Algul nad võõrastasid mind, aga pärast hakkasid järjest rohkem rääkima, eks ma ise olen ka kaua laps olnud ja tundus, et mingil hetkel pidasid nad mind vägagi omasuguseks,” ütleb ta.
Noorsoojutustus "Kasuema" ilmus küll 11 aastat enne Raili kooliminekut, aga sarnasus on olemas.

 Esimene klass 1974.
Ühel tüdrukul on pildil müts peas - Raili ütleb, et ta on täide pärast kiilaks aetud.

"Kasuema":
   Meil on muuseas nii, et väiksemad on kõik suuremate hoole alla ära jagatud. Minu šeflusalune ongi seesama Sass. Ta nimi on tegelikult Tiina ja alles perekonnanimi on Sass, kuid Tiinaks ei hüüa teda vist mitte vanaemagi kodus. Pea on tal ka millegipärast hiljuti nulliga paljaks aetud ning nüüd käib ta ringi nagu tilluke taskuhari.
lk 171

 Raili tugiisik oli Elle, kellest oli tal palju abi ja head mälestused.

Väikesed ja suured internaaditüdrukud.
 Raili:
Lapsed kandsid kooli poolt antud riideid: koolivormi, pesu, dresse, talvemantleid jne. Kellel olid oma riided, võisid ka neid kanda. Raili mäletab siiani, kuidas ta igatses ema järgi, nuttis õhtuti ja nuusutas oma koduriideid, mis lõhnasid kodu järgi.

"Kasuema":
 Täna jagati meile juba talvemantlid välja. Neile muidugi, kellele tarvis läks, ja karvamütsid ka. Küll oli nende viimastega passimist ja pahandustki.
 lk 175

  Esimene klass.
Arvan, et alumine pool seinast oli pruuniks värvitud, võimalik, et ka tumeroheliseks, erksaid värve tol ajal ei kasutatud.
 
Raili mälestus:
Ükskord enne tunni algust keeras kuri õpetaja ust lahti, üks poiss hakkas rüselema ja õpetaja lõi kõigest jõust suure võtmekimbuga talle vastu pead.

Kurjus kasvatab kurjust.
Ka õpilastevahelised suhted olid karmid. Railil on siiamaani kuklal lame koht. Raili ei mäleta, mis põhjusel, aga ta hammustas üht suurt tüdrukut, kes võttis tal juustest kinni ja lõi peaga vastu kiviseina, Raili hammustas uuesti ja tüdruk lõi uuesti.

  Esimene klass.

 Sain teada passi kadumise põhjuse. Sass plaanitses põgenemist ja oli Marjugi endaga kaasa  ahvatlenud. Põgenemist! Ja koguni välismaale. Sass olevat kuulnud, et välismaale minekuks peab tingimata mingisugune pass olema.
lk 189

Raili mäletab ka põgenemislugu. Kuidas üks poiss põgenes, teda aeti taga, saadi kätte ja pandi elama keldrisse ilma aknata kelguruumi luku taha, poisid käisid talle sinna süüa viimas ja direktor käis peksmas, see poiss põgenes ka keldrist, kuid püüti jälle kinni.


 Kui Raili järgmisel aastal Laekvere kooli läks, muutus elu imeliseks, ta oli saanud maailma parima kooli maailma parimasse klassi.


  1963.a ilmunud Silvia Rannamaa noorsoojutustus "Kasuema" oli tol ajal esimene kaasajateemaline noorsooraamat. Teose sündmustik toimub aastatel 1958-1961, sest raamat lõpeb Juri Gagarini kosmoselennuga, hilisemates trükkides on viimane peatükk kosmoselennuga välja jäetud.
  Varem ei olnud eesti kirjanduses nii põhjalikult räägitud internaadielust, samuti ei olnud ka armumise teemaga varem meie lastekirjanduses nii sügavalt tegeldud.
  Ammu ilmunud tähendusrikas raamat, aga mis kõige tähtsam, see raamat on ajatu, teda on nauditav lugeda ka praegu, 53 aastat hiljem.

3 kommentaari:

  1. ei taha sellest rääkida armasta

    VastaKustuta
  2. Ei ole kõigi väidetega nõus,meie rühmas ei olnud mitte ühtegi nn lastekodu last.

    VastaKustuta