24 november 2018

Tsirkuseartistide reklaamkaardid

Eesti tsirkuseartiste tuletavad meelde neist järgi jäänud reklaamfotod, mis oli artistidele omaette sissetulekuallikas. Pilte lasti trükkida tuhandete kaupa ja müüdi enne etendust kassas ja vahetult pärast esinemist etenduse ajal. Kohe pärast esinemist teadustas konferansjee, et esinemisest on võimalik ka mälestuseks pilti saada ja artistid läksid pealtvaatajate pingiridade vahele neid müüma. Kaardil oli artist trikki tegemas või lihtsalt esinemiskostüümis poseerimas, sageli olid juures ka trikkide skeemid. Neid pilte osteti rohkesti ja samal ajal oli võimalik esinejat lähedalt näha ja käega katsuda. Mõnikord andis kaartide müük artistile isegi palgast suurema tulu.


 Alfredo kodanikunimi oli Alfred Karu.

 Mälestus surmasõidust.
Kaljo Kroll on meenutanud, et teda kasutati 1937.a teadustajana: "Järgmises numbris esitavad minu EMA ja ISA surmasõidu".




 Eduard Laas esines 27.detsembril 1938 Soomes talvetivolis ja kukkus pealtvaatajate silme all 14m kõrguselt tsementpõrandale surnuks. Õhus rippuv raam oli kinnitatud trossidega lakke ja üks tross tuli laest lahti. Mingit julgestust tol ajal ei kasutatud.

Olga Toom oli traadilkõndija, tantsis traadil Hiina tantsu ja kõndis karkudega,
 abiellus 1929.a Nikolai-Elmar Lattikuga (akrobaadid vennad Lattikud ehk Trio Latini).
1932-1935 töötasid nad Eesti kodanikena Nõukogude Venemaal, Olga Lattiku sõnul olevat pidupäeva kontserdi raames esinetud ka Kremlis poliitbüroole ja Stalinile.
 
Tsirkuses ja laadal näidati südametunnistuse piinadeta ka igasuguseid looduse kõrvalekaldeid, kahe peaga vasikaid, habemega naisi ja ülipakse inimesi.
Siin fotol on Alviine Pedriks, keda tituleeriti maailma kõige paksemaks naiseks, väidetavalt kaalus ta oma 49- aastase elu lõpul 325 kilo.

 Fotod Osta.ee-st, Aare-Paul Lattiku pereloost ja Kaljo Krolli raamatust "Kohvrist kohvrisse", mis on üks väga huvitav lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar