19 mai 2018

19.mai - pioneeriorganisatsiooni sünnipäev


  Et kasvatada lapsi kommunismi vaimus, kommunismi eest võitlemise vaimus, tuleb neid oskuslikult mõjutada, selleks aga, et lastele mõju avaldada, peab nende hingeelu tundma.

N.Krupskaja sõnavõtust Moskva pioneerijuhtide kokkutulekul 1933.a.


  Seina peal number 94 võiks tähistada Lenini 94. sünniaastapäeva, sel juhul on Lenini sünnipäeva pidulik rivistus aprillis 1964. Parasjagu raporteeritakse, see kõlab umbes nii: "Seltsimees malevanõukogu esimees, 6.klassi pioneerirühm Vladimir Iljitš Lenini sünnipäeva pidulikuks tähistamiseks valmis. Kohal 15 pioneeri, puudub 2. Rühmanõukogu esimees Mari."

 Pioneerid peavad teadma kangelaspioneere, õppima täpselt ja kaunilt kinni pidama rituaalidest, oskama rivistuda, lippu välja viia, saluuti anda.

"Vanempioneerijuhi käsiraamat", 1970, lk 216

 Riiete järgi võiks olla 1960-ndate algus, kooli nime ei õnnestunud sildilt välja lugeda.

  Ja kui palju on meil veel klassikursuse kordajaid! Leidub selliseidki, kes istuvad mõnes klassis isegi kolm aastat. Siin on pioneerimaleval tohutu tegevusväli, r i i k l i k u  t ä h t s u s e g a  ülesanne. Iga harimata inimese näol on ju läinud kaduma töömees, võitleja. Iga klassikursuse kordaja - see on raha, mille riik on tuulde visanud. Liiatigi pole see väike summa. Kui meie maal väheneks klassikursuse kordajate arv ainult poolegi võrra, võiksime täiendavalt ehitada mitusada koolihoonet!

"Vanempioneerijuhi käsiraamat", 1970, lk 201

Antikvariaadist ostetud pildid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar