03 detsember 2017

Poiss säraküünlaga 1960

  Nõukogude ajal ei teadnud uskmatud tavainimesed esimesest advendist mitte midagi.
Kuused tulid müügile pärast jõulu. Kes jõuluks kuuske tahtis, pidi ise metsast tooma, aga teedel võidi kontrollida ega autos kuuske pole.
 Kuuse taga olev tselluloidnukk oli pea kõigil tolleaegsetel lastel.  Aga rong oli väga vähestel. 
Võiks olla N Liidus toodetud võtmega üleskeeratav rong, sest elektrirong "Pionerskaja" oli kolme rööpaga, aga on ka võimalik, et poisil oli mõni piiritagune sugulane, kes sellise kalli kingi saatis. 

Elleni albumist

5 kommentaari:

  1. No ei olnud nii, et kuuske jõuludeks ei saanud. Tallinnas vähemalt kuuekümnendatest edasi oli alati jõululaupäeval Keskturult võimalik kuuske osta. Oli küll ootamist, palju rahvast ja rabamist, kui kuuseauto tuli, aga minu kodus oli kuusk alati selleks õhtuks olemas. See ei olnud üks auto linna peale, neid autosid ikka liikus, nii et ilma ei jäänud kunagi.

    Tarmo

    VastaKustuta
  2. Küsitlesin kümmekonda tuttavat, enamusel oli jõululaupäeval kuusk, aga kust vanemad selle said, ei tea. Mõned ütlesid, et sugulased või tuttavad tõid. Üldiselt kinnitati, et kuused pandi müüki kohe pärast jõululaupäeva. Nii et rabamine algas esimesel pühal. Erametsa ei olnud, siis oleks pidanud neid kuuski müüma metskonnad, kolhoosid ja sovhoosid, aga enne jõulu oli minu teada riiklik kuusemüük keelatud. Ootan lugejate mälestusi.

    VastaKustuta
  3. Üks inimene mäletas, et Tartu turule tulid kuused müügile 24.detsembri pärastlõunal, rahvas seisis hommikust saati sabas ja ootas, kõigile soovijatele ei jätkunud. Kuused olid hõredad harvenduspuud, spetsiaalseid jõulukuuski tol ajal ei kasvatatud.

    VastaKustuta
  4. Kuuekümnendatest ma ei tea midagi ja seitsmekümnendaid ei mäleta, aga kaheksakümnendate alguses tõi isa alati kuuse enne jõululaupäeva õuenurka ootama, jõululaupäeval tõstis tuppa. Kuna minu isa oli (ja on ikka veel) pärast 14 Siberi-aastat - kaks küüditamist, vahepeal lubati noorteamnestiaga korraks Eestisse - erakordselt korralik ja täpne inimene ja mitte midagi kehtiva riigikorra poolt keelatut enda lähedusse ei lubanud, arvan, et ju neid kuuski kusagil Tartu kesklinnas või Ülejõel ka enne jõululaupäeva legaalselt müüdi.

    VastaKustuta
  5. Elasime Tallinnas Pelgulinnas, jõulukuused tulid müügile ikka õigeks ajaks, küll teinekord alles jõululaupäeva hommikul ja oli alati mingi mure, kas ikka saab korraliku kuuse. Mingit akende katmist ega peitmist küll ei olnud (olen sünd. 1947), pigem vaatasime jõuluõhtul, kui paljudest naabermaja akendest küünlatulesid näha oli. Ja lapsena oli uurimist, kas lumel "näärivana" jälgi näha on ja seega kinke oodata. Eks niipalju oli aja survet, et tuli rääkida näärivanadest, aga soome raadiost oli võimalik kuulata kaunist jõulumuusikat.

    VastaKustuta