03 jaanuar 2017

Saapavabrikus 1953, 1961


See on väga ilus ja professionaalselt kokku seatud grupipilt, aga ma ei saanud ühte serva skaneerida, sest pilt oli albumis. Grupp on kokku seatud nii, et esireas keskel on arvatavasti vabriku direktor ja töötajad istuvad kahel pool poolviltu tema suunas.

  Minu jaoks on kõige huvitavam grupi taga seinal. Keskel on NAHA- JA JALATSITE KOMBINAADI SAAPAVABRIKU AUTAHVEL, TOOTMISE EESRINDLASED. Vasakule jääb Lenini tsitaat: "Tööviljakus on lõppeks kõige tähtsam, on peamine uue ühiskondliku korra võiduks."
Paremal on Stalini tsitaat: "Olemasolevatest kapitalidest kõige väärtuslikum kapital on inimesed - kaadrid." Ukse peal on knopkadega: "Eesti NSV töölisnoorte koolid ja Vabariiklik Kaugõppe Keskkool võtavad vastu õpilasi kõikidesse klassidesse..." eesti ja vene keeles. Natuke paistab teadetetahvlit üldteadetega ja teisel pool on plakat, mille leidsin ka Digarist:
  Tõenäoliselt on grupipilt tehtud vabriku punanurgas 1953.aastal, mil see plakat trükiti ja Stalin suri. Aga Stalini tsitaat on veel seinal.
  Kastani tänavasse endise viinavabriku majja (praeguse Samelini hoonetesse) koliti 1955.a, enne seda olid  neli 1945.a Tartu Naha- ja Jalatsite Kombinaadi moodustanud väikeettevõtet: saapavabrik, naha- ja sadulsepavabrik, pealisnahavabrik ja peennahavabrik, linnas eraldi kohtades.

  Vabriku tööeesrindlane, Lenini ordeniga autasustatud Elmar Jakobson 1961. See pilt peaks olema tehtud juba Kastani tänava tootmishoones. Eelmisel pildil istub Elmar esimeses reas, jalg üle põlve.


Maie albumist.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar