18 november 2016

Magusamaks 1932

1932.a märtsis teatas ajakirjandus valitsuse plaanist kehtestada magusamaks. Seda nimetati ka kriisimaksuks.
Majandusliku kriisi tõttu vähenevad riigikassa tulud maksudest, sest surutise mõjul kuivavad läbikäigud kokku. Vastavalt tulude vähenemisele ei kahane aga riigikassa väljaminekud.Uute maksuvõimaluste otsimisel võeti põhimõtteks, et uute maksude all ei kannataks kehvemad kodanikud, vaid need peaksid laskuma rohkem jõukamatele. Lähtudes sellest seisukohast, otsustati erimaksu alla panna maitseained. Maksustamise alla kuuluvad igasugu maitseained, nagu kompvekid, šokolaad, martsipan, koogid, küpsised jne, kus maks oleks 20% maitseainete hinnast. Maiusaineid võivad valmistada ainult niisugused ettevõtted, millised registreeritud maksuametis.
Vaba Maa, 6.märts 1932

 
Seadus jõustus 15.aprillist 1932. Maksumääraks jäi 15%, kuid kehtestati alammäär kõigile (olenemata suurusest) kompveki-, šokolaadi ja küpsisetööstustele 2000 krooni aastas ja kondiitrisaaduste valmistajatele 100 krooni aastas. Alammäär tuli tasuda kvartaliettemaksena.
Valmistajad olid kohustatud pidama arveraamatuid, müüa võis ainult loa saanud ettevõtete maiustusi.

 Seadus tekitas palju pahameelt, magusatootjad ütlesid, et ettenähtud raamatupidamist ei ole võimalik pidada, 1.maiks valmistati Tartus ette "koogi matusepidu" koos rongkäiguga, kuid prefekt ei andnud selleks luba.
Tartu pagarid lõpetasid protesti märgiks 1.maist kookide valmistamise, kuid kooke oli ikka võimalik saada, maksumaksjate pagarite kõrvale olid tekkinud põrandaalused salapagarid. Või ja kanamunade hinnad langesid turul väga madalale. Paljud magusatootmise väike- ja keskettevõtted suleti. Tegutsema jäänute käive langes 50%, tööliste arv neis ettevõtetes vähenes 2/3 võrra endisest arvust.


Postimees, 9.nov 1932

 ...nii pea, kui uus riigikogu astub kokku, tuleb pagareil ja kondiitreil astuda samme , et see eluvõõras maiusainete maksustamise seadus muudetaks elule vastavamaks.
Postimees, 7.mai 1932


Kasutatud kirjandus:
 Andres Sepp "Eesti Esimene Mesikoogitööstus Johan Lill ja märkmeid pagaritööstusest Tartus."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar