16 jaanuar 2016

Reis ümber maailma


Onu Ats tuli külla! See oli sündmus ka naabrilastele. Tulevane akadeemik Jaak mängib sõprade onuga "Reisi ümber maailma".  Foto on tehtud 1950-ndate teisel poolel, siis kasutati sellist lihtsat mängulauda:


Seitsmekümnendate ümbermaailmareis:

Lauamäng, mida on mänginud ja mängivad praegugi lapsed, emad-isad ning vanaemad-vanaisad. Ühe Akadeemiakeses ilmunud uurimustöö järgi Eesti kõige populaarsem lauamäng.


  Kunksmoor läks mängides alati hirmsasti hoogu. Ta tahtis väga võita. Seepärast juhtus sageli, et Trumm täringuga paljalt kahtesid veeretas, Kunksmooril aga tuli kuus kuue järel.
....
  Kapten ei olnud mängu algusest saadik veel täringut oma kätte saanud, ta nupudki olid veel lauale panemata. Kunksmoori nupud olid aga peaaegu kõik juba ümber-maailma reisi ära teinud.
...
  Viimaks ometi oli nüüd täring Trummi käes. Trumm loksutas seda tükk aega pihkude vahel ja heitis siis lauale. Täring veeres ja veeres. Trumm vaatas ärevalt täringu liikumist. Lõpuks jäi täring seisma.
  "Kuus!" hüüdis Trumm õnnelikult.
  Kunksmoor jättis kajaka kohe sinnapaika ja astus rahulolematuna laua juurde. Ta vaatas Trummi, vaatas täringut ning kortsutas kulmu. Ja täring hakkas uuesti mööda lauda liikuma. Kaldus küljeli, veeres natuke ja näitas siis ainult kaks. 
  "Noh, paistab, et sul pole mänguõnne," itsitas Kunksmoor. "kellel ei vea mängus, sellel veab armastuses."
  Ta haaras täringu uuesti oma kätte, veeretas kiiresti nii palju silmi kui vaja ja võitis reis-ümber-maailma mängu ära.
  "Minu võit," ütle Kunksmoor siis ja naeris mõnuga.
  Nüüd sai Trumm pahaseks.
  "Mu kallis Emmeliine," ütles ta, "see on selge sohk."
  Trumm tõusis, haaras varnast mütsi ja jopi, pani mütsi pähe, jopi selga, ning avas ukse.
  "Ma siis nüüd lähen," ütles ta õiglase meelepahaga. "Niisuguse petise ning valemängijaga ei taha ma minutikski ühe katuse alla jääda."

 "Kunksmoor ja kapten Trumm" lk 4




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar