29 detsember 2014

Raigastvere kool 1966

Esiplaanil Raigastvere kooli õpetajad Madli Haamer ja Lehte Puus, aia tagant paistab koolimaja.
Selle "Ühistöö" kolhoosi autoga käidi ka õpilastega ekskursioonil, nõutav oli ainult, et kastile oleksid paigaldatud kõrgendused.
 Samal päeval tehtud koolipilt.
1966.a oli koolis 18 õpilast, 2 õpetajat ja 1 kooliteenija. Õpetajad õpetasid korraga 1. ja 3. ning 2. ja 4. klassi ning kooliteenija koristas ja tegi süüa, kolhoos andis liha, piima, mune, aedvili kasvatati kooli aias. Õpetajate hooleks oli ka kooli kiviktaimla.

Aastatel 1930 - 1954 oli Raigastvere kooli juhatajaks Karl Maldar, kes rajas kooli õuele eelmise koolimaja vundamendile kiviktaimla, mida käidi lähedalt ja kaugelt imetlemas. 
Juhan Kerdi kirjutas 1958. aastal ajakirjas "Sotsialistlik Põllumajandus” Raigastvere kooli kohta: "Siin käis alg- ja keskkoolide ning põllumajanduslike tehnikumide õpilasi, õpetajaid, kolhoosnikke, individuaal-aiapidajaid peaaegu kõigist meie vabariigi linnadest, aiaarhitekte ja teaduslikke töötajaid.
Mis on siin põhjuseks, et see keskustest kaugel asuv väike 4-klassiline kool on saanud vabariigi aiandushuviliste Mekaks? Selle külgetõmbejõuks ei ole antud juhul mitte ainult Raigastvere võrratult ilus ja vaheldusrikas vooremaastik oma paljude järvedega ega ka "Ühistöö” kolhoosi saavutused põllumajanduslikus tootmistegevuses. Koolimaja juures nõlvakul asuv paarisaja ruutmeetri suurune kiviktaimla on see, mis on toonud Raigastverele sellise laialdase kuulsuse üle kogu vabariigi.
Kiviktaimla ei teki muidugi iseenesest. Selle rajamiseks on vaja sügavat huvi ja armastust iluaianduse vastu, palju väsimatut tööd ja arenenud kunstimeelt. Kõike seda on nähtavasti külluses endisel Raigastvere algkooli õpetajal, praegu pensionil oleval Karl Maldaril. Tema ongi selle elava kunstiteose, meie vabariigi ühe ilusama kiviktaimla looja ja hooldaja. Pingelise koolitöö kõrval oli K. Maldar leidnud aega ja võimalusi oma armastatud huviala jaoks ning on sellega võitnud üldise tunnustuse.”
1958. aasta vabariiklikul põllumajandusnäitusel sai Maldar esimese auhinna väljapaistvate tulemuste eest iluaianduse edasiarendamisel ja koduümbruse kaunistamisel.
Vooremaa 30.09.2008


Õpetaja Madli ja Karl Maldari abikaasa kooli kaevul istumas.

1917.a asutati Raigastvere algkooli juurde Raigastvere Rahvaraamatukogu Selts, mille juurde tehti ka muusikaosakond laulukoori ja orkestriga.
Kui Karl Maldar 1930.a õpetajaks tuli, hakkas tema raamatukogu eest hoolt kandma. Seda peeti väga heaks ja rikkalikuks raamatukoguks.

Ronimiskoht köie ja redeliga koolimaja otsaseinas oli aukartust äratavalt kõrge.

Kooli algusaastaks peetakse 1775.aastat. See koolihoone on kolmas, ehitatud 1899.a. 
1963.a pandi majale uus katus, 1970.a kool likvideeriti. Praegu on hoone tühi ja lagunenud, 4-hektariline kinnistu kuulub Soome kodanikule.
 

1 kommentaar:

  1. Sellised vanad mälestused teevad meele härdaks! Kuid reeglina neid vanu kohti mis on meeles ei soovita uuesti vaatama minna! Pettumus on suur, kuna enamasti pole see enam see, mida mäletad!

    VastaKustuta