11 aprill 2014

Kalasport 1

Minu käes on fotoalbum, mis on kokku pandud 1984.aastal Eesti NSV Kalastajate Seltsi 10.aastapäevaks (1974-1984) ja Eesti NSV Kalastajate Seltsi Tartu Klubi 25.aastapäevaks (1958-1983). Sel ajal oli viimase nõukogu esimees Andres Sikk.
Linna klubi jagunes veel asutuste juures töötavateks sektsioonideks.


Eesti NSV meistrivõistlused õngitsemises 9.07.1961 Võhandu jõe ääres.
Kohe algab kaalumine, ülimalt uhke ja rahulolev kala omanik ja ümbritsejate põnevil näod ja siis veel karikas keset lauda, mis ruuduliste särkidega meeste keskel tundub võõrkehana, tagaplaanil paistab Võhandu jõgi
. Kas see on karikakala?

Nii populaarne spordiala, et tehakse raadioreportaaži Eestimaa rahvale.

Aasta on 1965. Bussiootepaviljoni peale on vist kirjutatud Mehikoorma. Keskel on võitja auhinnaga.
 Aga selle auhinnaga on juhtunud üks apsakas, see on RÄNDAUIND.
Õllekappadega autasustamine oli praegu tagasi vaadates veider komme. Minu isal näiteks oli õllekapp, mille kaanesse oli põletatud "tööeesrindlasele".

Need on samast õllekapa võistlusest osavõtjad, esirea mees ei ole karguga, vaid on jäätuuraga, see on jää sisse augu tegemise riistapuu.
Need ümmargused talvemütsid olid ägedad, külma ilmaga lasti karvane serv alla ja keerati mütsil tagumine pool ettepoole.

Siin 1961.a pildil on igal mehel oma jäätuur.


Albumis on lehekülgede kaupa karikate ja vimplite pilte, selle järgi peeti Eesti meistrivõistlusi, kokkutulekuid, sõpruskohtumisi spinninguheidetes, õngitsemises, kalamehe takistusriba läbimises. Kohtumisi oli kõikvõimalikes kombinatsioonides: Tartu-Kaunas, Võru-Tartu, Kaunas-Vilnius-Tallinn-Tartu, Viljandi-Jõgeva-Tartu, Riia-Tartu jne.

Kalasportlased tegutsevad praegu ka nii Eestis kui kogu maailmas, Tallinnas tulevad 29.märtsil võistlused,
10.-11.mail tulevad võistlused Norras.
Rahvusvaheline casting spordi föderatsioon.
Võisteldakse saalis ja staadionil spinningu loopimises ja basseinis vette pandud kalakujuliste märklaudade tabamises ja kindlasti veel mitmetel aladel. Ma ei tea, kas päris kalu ka püütakse, aga ma arvan, et kalasport pole põrmugi halvem kui vasara- või kettaheide, võib-olla isegi parem, sest igasugune inimest värskes õhus liigutama panev tegevus on hea ja ehk ei ole seal tippspordi- ja dopinguhullust.

1 kommentaar:

  1. Vaadates varasemast postitusest Mehikoorma bussipaviljoni pilti, siis klapib küll.

    VastaKustuta