22 oktoober 2012

Vankrimoode

Lapsevanker on läbi aegade olnud ka staatuse näitaja.

See pilt on tehtud 25.augustil 1938.aastal Tallinnas.

Mulle räägiti, et vanadel lapsevankritel oli olnud põhjas turbakast, vahetati ainult katet peal.


  Kes siin vankris on, ei tea.

Mu mehel 1960.a oli ka selline vanker. Kui ta oli 8-aastane, ehitas ta sellest tanki, lõikas vankrile noaga sisse 3 ava ja pani ühest avast jämedama roika läbi - see oli kahur, teisest peenema - see oli kuulipilduja ja kolmas auk oli vaateava, kust tankist välja vaatas. Külje peale oli muidugi Punapea kirjutatud, tolleaegse kultusfilmi "Neli tankisti ja koer" järgi. Mootoriks tuli kutsuda naabripoiss.

 Pobeda vankrist on meil juba juttu olnud. Emal on väga edev käekott, see on arvatavasti ainult pildistamiseks, sest teatavasti peavad emade kottidesse mahtuma mähkmed, tagavarapüksid jms.
Pildil on Arvi ja Helle Tamm koos ema Meeriga.

 Õed Leili ja Sirje Võngri oma aias Kandikülas aastal 1957.

Esiplaanil on Terase lapsevanker, mida toodeti Eestis. Tol ajal eelistatud moevankrid olid Zekiwad, Terase vanker oli nendel inimestel, kellel kaubanduses tutvusi polnud. Aga oli hea suur vanker, kuhu sai veel teisel talvel lapse õue magama panna.
 
 See käru on kokkupandavate kärude algusaegadest, 1970-ndate lõpust, vist oli jälle Zekiwa, aga ega ta eriti kokku-lahku võtmist ei tahtnud.
Fotol on Tiit aastal 1985 ja käru vanemalt vennalt päritud, kes oli omakorda selle kuskilt pärinud.

Akendega Zekiwa 1988.aastal. 1980.aastal oli see viimase peal mudel, aga tol ajal muutus mood aeglasemalt. Pärast mängisid lapsed sellega bussijaama, nii et katkine vankri aken oli luuk, kust müüdi bussipileteid. Laps vankris Sirla, vankri kõrval Mihkel.

5 kommentaari:

  1. See Terase käru pilt ei ole suure tõenäosusega tehtud laulva revolutsiooni ajal. Maksimaalselt saab olla tehtud 70-ndatel, vaadates inimeste riietust.

    Neli tankisti ja koer oli tootmises aastatel 1966 kuni 1970, meile jõudis see seriaal alles pärast seda. Seega ei saa lapsevankrist tanki tegemine olla eriti varem kui 1970.

    VastaKustuta
  2. Lapsevankrist tanki tegemine pidi olema 1968.a suvel.
    See film tehti 2 etapis: 1966.a filmiti ära kõik 8 "Nelja tankisti ja koera" osa - 1.osast "Meeskond" kuni 8.osani "Kallas" ja pärast seda tuli tõenäoliselt film ka Eestisse, kahjuks ei leidnud selle kohta kuskilt kinnitust. 1969. hakati juurde filmima uusi osi, veel 8 osa ja 1970.aastal veel 5 uut osa.

    VastaKustuta
  3. Aga Terase vankri pilt on tõesti 1970-ndate lõpust, aitäh!

    VastaKustuta
  4. 70ndate keskel olid Terasel juba moekad ruudulised. Korv oli veidi suurem, samuti sirm. See pilt on pigem 70ndate esimesest poolest.

    VastaKustuta
  5. Jalutuskäru on küll Zekiwa oma. Kogusin lapsena vankrite pilte. Ajakirjadest "Für Dich" ja "Die Frau", neist sai pildid, kus vankrit näha, välja lõigatud. Ajakirjad oli DDR omad, eks seal Zekiwa vankrid tänavapildis olid.
    Lisaks oli tädi kaupluse "Laste Maailm" juhataja, mis andis ka võimaluse vankrite uurimiseks.

    VastaKustuta