11 september 2019

Täitesulepeadest

 

1958.a alguses on Nõukogude Õpetaja veergudel suur poleemika täitesulepeade kasutuselevõtu kohta.
22.veebruari ajalehes on tsiteeritud erinevaid sõnavõtjaid Viljandi rajooni 1.-4.klassi õpetajate sektsiooni kokkutulekult.

Seoses sellega, öeldakse, ei ole mõtet täitesulepead kui täiuslikumat kirjutamisvahendit keelata, pealegi kui õpilased seda väga armastavad ja üldise keelu peale vaatamata igal võimalikul juhul vargsi kasutavad. Põhjendatult väidetakse ka, et keelu kaotamine vabastaks õpetajad täitesulepeade ärakorjamise ülesandest ja selle teoviisi põhjendamisest, millel puuduvad veenvad alused. Missugusest klassist alates tuleks täitesulepead lubada, selle kohta arvamused erinevad. Tagasihoidlikumad kalduvad arvama, et seda võiks lubada alates 8. klassist. Enamik õpetajaid aga on selle poolt, et täitesulepea kasutamist on otstarbekohane lubada alates 5. klassist, kus kirjatehnika õpetamine on juba lõppenud. Kuid sõnavõtjate hulgas oli ka neid, kes peavad võimalikuks täitesulepead lubada alates 4. klassist või veelgi varem. Ühine aga on kõigi sõnavõtjate arvamus selles, et praegused täitesulepead ei ole sobivad kasutamiseks algklassides, et nende klasside jaoks on tarvis hakata tootma spetsiaalseid kooli-täitesulepäid.

Nõukogude Õpetaja, 22.veebr 1958

 Samas Nõukogude Õpetajas ongi kirjas, et Eesti NSV Haridusministeerium ühineb nende seisukohtadega ja tühistab varasema metoodilise kirja, millega on keelatud kasutada täitesulepead ning seega on see alates 5. klassist lubatud. Aga kui õpilane kirjutab korratult, võib õpetaja tal täitesulepea kasutamise ära keelata.

 Aga muutusega kerkivad üles uued probleemid nagu näiteks paiskirja asendamine nöörkirjaga ja tähekujude lihtsustamine.

Katmata sulega sulepea.
1960-ndatel tohtis algklassides ainult sellist sulepead kasutada, kinnise sulega kirjutamine oli keelatud.

Kaetud sulega sulepea.


 Erinevad sulepeasse tindi imemise süsteemid, keeratavad ja pumbatavad.



Õpilased kasutasid sinist tinti, õpetajad punast. Koolilapsed olid alati tindised.


Väike meeldetuletus: "Õpi suurepärastele (viitele)!"


 Eriti kallid ja hinnatud olid Hiina sulepead.

1970-ndatel hakati koolides pastapliiatseid keelama.

Minu ja Osta.ee fotod.

2 kommentaari:

  1. - 1970-ndatel hakati koolides pastapliiatseid keelama.-

    pastapliiatseid lubama hakati juba 1967 -68. Algul ainult sinist värvi.Mitmevärvilised mitte ainult ei olnud keelatud vaid neid isegi võeti ära.

    VastaKustuta
  2. Pastapliiatseid lubatakse alates 1.klassist kasutada üleliidulise haridusministeeriumi käskkirjaga oktoobrist 1969, aga veel 1974.a jaanuari Nõukogude Õpetajas kirjutatakse, kui halb on pastapliiats lapse käele - ei ole piisavalt nõtke, on liiga lühike, kiri ei ole piisavalt kontrastne ja rikub lapse silmi jne

    VastaKustuta