13 detsember 2017

Jaak Juske kaaperdas blogipostituse

Ostsin Jaak Juske värskeltilmunud raamatu "Sada põnevat lugu Eesti Vabariigist".
Sada lugu, iga aasta kohta üks.
Välja antud Eesti Vabariik 100 raames ja rahadega.


1958.a lugu tundus tuttav - sõna-sõnalt minu blogipostitus siit, 9.märtsist 2017.
 Selle postituse jaoks tegelesin teemaga nädal aega, lugesin arstide elulooraamatuid ja muid materjale, et teemat endale selgeks teha, tundub, et hästi sai, kui ajaloolane on valmis seda enda oma pähe avaldama.
Blogist kopeeritud lehekülg Jaak Juske raamatus.


  Kas sissejuhatuses olnud lõik, et ta on kasutanud neis ja neis ajalehtedes ilmunud materjale ning teisi internetis leiduvaid allikaid, tähendab seda, et kõik on seaduslik?
Jaak Juske tituleerib ennast väikses kirjas raamatu koostajaks, mitte autoriks, sellest hoolimata peaks artiklite autorite nõusolek olema.
  Kas lugupeetud usundilooõpetaja ja Tallinna linnavolikogu liige Jaak Juske on varas või ongi nii, et ka mina võin võtta Jaak Juske blogipostitusi ja anda neist välja raamatu?

  Kirjutasin eelkõige sellepärast, et blogi lugejad ei hakkaks küsima, miks ma Juske raamatust oma postitusi maha kirjutan.




6 kommentaari:

  1. Hea, et keegi sellest kirjutab! Näide detsembri algusest.
    J.Juske Mustamäest: http://forte.delfi.ee/news/juskegaavastamas/jaak-juskega-kadunud-eestit-avastamas-mustamae-lugu-kuidas-kadaka-kulast-sai-tallinna-vanim-paneelmajade-rajoon?id=80365762

    Ja Robert Nermani varasem kirjutis Mustamäest: http://epl.delfi.ee/news/eesti/kadaka-kula-elab-mustamael-edasi?id=50977415

    Ilmselgelt on osa artiklist 1:1 kopeeritud. Aga artiklil Juske nimi ning FB-s lause "Täna kirjutan Mustamäe ajaloost"...

    J.Juske teeb linnaajaloo tutvustamisel tänuväärset tööd, aga ilmselgelt ei jõua ta kõike süveneda ja kasutab ka varasemalt ilmunud kirjatükke. Mõistetav. Aga viidaku siis allikatele. Võiks olla piinlik R.Nermani tekste oma nime all avaldada!

    VastaKustuta
  2. Pole halba ilma heata. Tänu sellele J.Juske jaoks kahtlemata piinlikule loole sain teada jalutuskaikajas blogi olemasolust ja loen seda nüüd huviga. Anu.

    VastaKustuta
  3. Tuleviku osas (teiste sarnaste rikkumiste ennetamiseks) oleks kõige mõjusam, kui esitaksite kohtule hagi, et nimetatud raamat rikub Teie autoriõigusi. Autoriõiguse rikkumisele tugineva hagi tagamiseks võib kohus muu hulgas arestida raamatu, mille puhul on intellektuaalse omandi õiguse rikkumise kahtlus. Siis ei ole lahenduse leidmine enam Teie probleem, vaid teise osapoole mureks. Üks variant oleks nõuda, et Teie teos raamatust eemaldataks (mis on tehniliselt üsna võimatu), aga veel parem oleks, kui seate tingimuseks, et Teie teise kasutamise "hinnaks" on see, et raamatut tuleb täiendada ülevaatega, kuidas tuleb teiste inimeste loomingusse suhtuda: https://kule.kul.ee/avalik/meedia/Autorioigus/Autorioigus_kaitseb_loomingulist.pdf

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei viitsi selliste asjadega jännata. Blogi külastajate arvu järgi otsustades said päris paljud inimesed teada, kuidas Juske oma raamatuid kirjutab, sellest küll.

      Kustuta
  4. Asjakohane oleks siiski Juskega kontakteeruda, et raamatu järgmises trükis oleks vähemalt viide olemas.
    Autoriõiguste rikkumine on internetiajastul paraku liiga tihti juhtuv asi. Aga jultumus allikat nii otseselt ära kasutada ja mitte autorile viidata - see on ju küüniline. Ei saa täpselt aru, kuidas see juhtus - et kas ta ei mõelnud, et inimene, kes taolistel teemadel kirjutab (või keegi, kes neist loeb) võiks huvi tunda ka tema raamatu vastu ja identset artiklit ning vargust märgata.

    VastaKustuta