27 august 2017

Õnnitlustelegrammid 1981 ja 1959

  Telegramm oli veel mõnikümmend aastat tagasi, kui mobiile ei olnud ja korteritelefonid olid üksikutel, kõige kiirem teadete edastamise viis.
  Kui keegi tahtis telegrammi saata, siis ta täitis postkontoris vastava blanketi, maksis tähtede arvu pealt ning maksis veel lisaraha, kui ei olnud lihttelegramm, vaid pildiga. Sidetöötaja toksis teksti masinasse, mis saatis selle sihtkoha postkontori telegrammimasinasse, kust tekst koos aadressiga ribadena välja tuli  ja tükkidena valitud blanketile kleebiti ning käsipostiga adressaadile kohale viidi. Kui sihtkohas telegrammiaparaati ei olnud, siis öeldi tekst telefoni teel edasi ja kirjutati käsitsi telegrammi blanketile.

















 See telegramm on saadetud 1981.a septembris. Väga kallis telegramm, nii pikka tavaliselt ei saadetud.
  Algul telegrammide tekstimasinad tundsid täpitähti, aga kuskil 1970-ndatel otsustati vanad masinad uutega asendada ja need enam täpitähtedega hakkama ei saanud,  täppide asemel kasutati E-tähte:
 Õ=OE; Ü=UE; Ä=AE. Tulemus oli päris huvitav.
 





 1959. aastal ei olnud täpitähtedega probleeme, aga on muud eksimused, näiteks Viljandist on kirjutatud täiesti uskumatul viisil, eesti ja vene tähed segamini. Aga põhiline, et kohale jõudis.

Telegrammiteenuse pakkumine lõpetati 5 aastat tagasi.

Minu 5 aastat tagasi telegrammidest tehtud postitus on siin.



Aitäh Tiinale, Mirjamile ja Sulevile.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar