30 mai 2017

"Isamaa auks" 1935

   Patriootilis-didaktiline rohkem kui 100 osavõtjaga helinäidend, autorid Salme Pruuden ja A.Wirkhaus. Tegelaskonna moodustasid Tartu malevlased, kodukaitsjad, kodutütred, noorkotkad, mõned "Vanemuise" näitlejad ja muusikakooli õpilane J.Vornik. Lavastaja A.Sunne Tallinnast. Esietendus 4.dets 1935 Tartu noorkotkaste 5.aastapäeval "Vanemuises", kusjuures enne esietendust on juunist alates mitmeid etendusi olnud, isegi Tallinnas kaitseliidu juubelipidustustel 22.juunil 1935.

  Pildi taga:
  "Isamaa auks" tegelaskond. Pildistatud Saksa teatri õuel 14.06.1935.

  Etenduse sisu kohta kirjutatakse ajalehtedes nii:

  Paremini õnnestus esimene vaatus - noorte kogunemine laagri ja laagriettekanded, kus muuseas Artur Hindi poolt esitatud dr Einaste jutustab noortele Eesti kauget minevikku käsitlevaid muistendeid. Teine vaatus - väikese kodutütre ja haukapoja manalas käik - lasus peamiselt nende kahe väikese näitleja õlgadel ja oma ülesandega tulid nad vapralt toime. Küllaltki meeleolukas oli kolmas vaatus - laagri ärkamine. Siin oli muu seas hästi paigutatud noorte võimlemine laulu saatel (esimeses vaatuses esitati ka tantsu!), mille noored sooritasid väljapaistva ladususega.
 Postimees, 22.06.1935

  Lavateos, mille ülesandeks on teatud õilismõtete puhtakujuline õhutamine, satub pahatihti ikka ühe ja sama kari otsa: ta kaotab usutavuse, muutub õõnsaks paraadiks, paljunäitavaks, aga väheütlevaks žestikulatsiooniks.
 Postimees, 5.dets 1935

  Üldiselt jääb kõlama arvamus, et sisuline pool on väga vilets, aga muusika on päris hea ja lapsed on nunnud. Tartus olid vist põhipublikuks lapsevanemad, Tallinna etenduse kohta on öeldud, et peale kodutütarde eriti muud publikut polnud, aga ettekanne möödus suure edu tähe all.
 Noorsoo patriootilise kasvatamise eesmärk jäi vist täitmata, aga võib-olla osatäitjad kasvasid proovide ja etenduste käigus natuke isamaalisemateks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar