20 aprill 2017

Kilingi-Nõmme õnnetus 20.aprillil 1937

  80 aastat tagasi juhtus Eesti suurim lastega toimunud õnnetus.


Kilingi-Nõmme 2.algkoolis algas kell 19 lastele kinoseanss. Tol ajal olid filmilindid tselluloidist ja filmiprojektoris kaarleek, filminäitamine ja -vaatamine oligi ohtlik tegevus.

 Kooli juhataja Jaan Parts oli edumeelse ja hakkajana käinud kinomehaaniku kursustel. Ta oli õpetanud vanematele poistele filminäitamise selgeks ja ehitanud teise korruse suurimasse klassituppa papist kongi filmiaparaadi ning kinomehaaniku jaoks.
Üle ehitise serva rippus juhtme otsas katmata elektripirn. Saatuslikul õhtul oli näitamiseks valitud seitse kultuurifilmi, kolmveerand üheksa süttis üks neist.
Ähmis õpilasest kinomehaanik Harry Paltman ei osanud muud, kui viskas selle maha ja hüppas kongist välja. Karpidesse panemata filmikettad võtsid tuld ja tekkis tohutu kuumus.
Paanikas kinoliste pääsemist takistas uks, mis avanes sissepoole. Tuli kestis minutit viis, kuid kuumus söestas osa ruumist.
 Postimees, 20.aprill 2007

Teise arvamuse järgi läks põlema projektoris film, igatahes tõusis kuumus kiiresti väidetavalt 1500 kraadini, filmilintide põlemisel eraldus mürgist gaasi.

132-st kinosaalis olnud lapsest hukkus 18 ja vigastada sai 65.


Sellest jubedast loost saab lugeda 2007.a 21.aprilli Õhtulehest.


 Laululeht Urmaselt.




2 kommentaari:

  1. kas sa ei blogigi enam, kahju

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Blogin küll, aga ma olin 3 nädalat Hispaanias kõndimas ja nüüd on tööga kiire. Lähematel päevadel teen uue postituse.

      Kustuta