01 november 2015

Praktika kaupluse "Mäng ja kool" filiaalis "Jahindus, kalandus, foto" 1984

Mulle oli juba vene ajal arusaamatu, miks olid ühte poodi kokku pandud foto- ning jahindus-kalandustarbed. Aga nii see oli, kauplus asus 21.Juuni ja Viktor Kingissepa tänava nurgal (praegu Rüütli ja Küütri nurk).


Poel olid pildistamise hetkel 1980-ndatel sellised vaateaknad.


Kaupluse fotolett umbes samast ajast.


Narva mnt 101-s oli nõukogude ajal vist müüjate koolitamise koht, igatahes pööningul oli hulk tootmisalase väljaõppe arvestuspäevikuid, üks neist jõudis minuni.
Selline tiitelleht:

Sinna päevikusse pidi üksikasjalikult kirjutama kauplusest, kus õpilane väljaõppel oli, ja mida ta seal tegi ning juhendaja hindas seda. Minuni jõudnud päeviku omanik oli praktikal ülalmainitud foto-, jahi- ning kalatarvete poes. Päevik on arvatavasti 1984. aastast.
Katkeid päevikust:
17.08
Meie kauplus on letimüügiga kauplus, osaliselt näidistega. Ajal, mil mina müüja-õpilaseks hakkasin, toimus põhikaupluses remont ning meie kauplus oli üle viidud kolhoositurule (kolhoositurg oli lahtine turg mõnede kinniste kauplustega umbes nii nagu praegugi, ainult rohkem Turu tänava ääres). Kaupluse osakonnad on grupeeritud: fotondus on eraldi ja kalandus ning jahindus eraldi. Kolhoositurul püsside müüki ei toimunud, kuna müümistingimused ei vastanud nõuetele.
  Mõlemal letil on eraldi kassad, plaan aga on ühine. Kassaaparaatideks on "Hygenid". Nendega saab teostada 999 rbl ja 99 kop suurust ostu. Kassal saab teostada nii üksikmüüki kui ka summasid (siis tuleb iga kord vajutada summeerivale nupule). Kassa lööb välja tšeki, mis antakse ostjale. Raha tagasiandmisel tuleb alustada kopikatest.
  Päeva jooksul lugesin ja pakkisin õngekonkse, täiendasin lette kaubaga, õppisin esemete pakkimist.
18.08
Tutvusin kalandus- ja jahindustarvetega. Kalameestele on meil üsna suures valikus lante, õngekonkse, nelja sorti õngejõhvi! Müüakse spinninguid, tavalisi õngi ja talviseks püügiks väiksemaid õngi
...
Saadaval on palju muudki kalamehele tarvilikke esemeid (kätesoojendaja talipüügiks, eluskalade nõud jne)
  Selles letis müüakse ka koeraomanikele vastavaid tarbeid: koerte kaelarihmad, jalutusrihmad, ketid, suukorvid.
  Jahinduskaupadest püsse ja padruneid ei müüdud, küll aga oli saadaval püsside puhastamise õli, puhastuskomplektid, püssikotid.
  Lugesin õngekonkse ja pakkisin neid 10 ja 50 kaupa, täiendasin lette uue kaubaga.

 21.08
  "Kambja"sovhoosis lina kitkumas. 
22.08
  Tööl kaupluses.
  Täiendasin teadmisi kalandus- ja jahindustarvete alal. Lugesin õngekonkse, pakkisin neid.
23.08
  Põhikaupluses on remont lõpule jõudnud. Hakkame valmistuma kolimiseks. Päev kulus esemete pakkimiseks.
...
24.08
  Toimus kolimine põhikauplusesse.
...
30.08
  Inventuuri teine päev.
  Selleks olime mitu korda kaupa tüki viisi üle lugenud ja kirja pannud väikestele lehtedele. Hiljem lugesime veel korra täpsustuseks. Minu töö seisnes samuti lugemises ja inventeerijale ütlemises (arvu).
...
3.09
  Täna avati kauplus pärast remonti. Kauplus on saanud meeldiva kujunduse.
  Aitasin haavleid kaaluda ja pakkida 1 kg suurustesse pakkidesse. Ladusin diapositiivraamide karpe laos riiulitele, aitasin müüjaid, tõin uut kaupa ladudest.
4.09
  Kandsin kaupa laost müügisaali, lugesin õngekonkse ja pakkisin neid 10 kaupa.
5.09
  Kauplusesse toodi täna uut kaupa. Tellitud oli jahindus- ja kalastustarbeid. Kauba vastuvõtmisel tuleb see kaupluse juhataja poolt üle lugeda ja vaadata, kas kaubalehel märgitud arv vastab tegelikkusega. Olin abis kauba lugemisel, pakkisin kaupu lahti ja ladusin riiulitesse.
7.09
  Tõin laost riiulitele uut kaupa, korrastasin riiuleid, lugesin õngekonkse.
...
10.09
  Palju tehnilisi tooteid on varustatud passiga. Neil on garantiiaeg märgitud. Passis peab olema TKO kontrolli allkiri ja pitsat. Passile lisatakse garantiitalong., mis täidetakse töökojas, kuhu ese on viidud. 
  Passi märgitakse kaupluses müügi kuupäev, müüja allkiri ja lüüakse kaupluse pitsat. Ostjale tuleb kaasa anda pass ja hinnasedel.
  Päeval aitasin müüjaid, lugesin õngekonkse, pakkisin need 10 ja 50 kaupa.
13.09
  Kõik kaup asub taaras. Kauba saabudes kauplusse tuleb kaup välja pakkida. Taara kastid võivad olla puidust, tugevast papist, õhemast papist, kaup võib olla ka lihtsalt paberi sisse pakitud. Näiteks diapositiivide raamid ja laetud padrunid saabuvad kauplusse puittaaras. Taara avamiseks tuleb kasutada selleks ette nähtud instrumente. Puitkastid on kinnitatud traadiga ja plekist ääristega. Kinni on löödud naeltega.Taarakastide avamiseks kasutatakse kirvekest, mille abil saab kaste lahti kangutada.
  Kuulid on pakitud pappkastidesse, mis on kinnitatud plekkribadega. Nende kastide avamiseks kasutatakse tange.
  Fotokemikaalid saabuvad kauplusse pappkastides, mis on avamiskohtadelt tugevast paberist ribadega kinni liimitud. Avamisel tuleb ribad lahti lõigata. 
  Filmid saabuvad samuti pappkarpides, kus on kindel arv kaupu sees.
  Kauplusse saabus jahinduskaupa: 16 kaliiber laetud padruneid nr 4, 35 ja 2. Pakkisin padruneid kastidest välja, viisin neid müügisaali seifi ja ka lattu.
  Aitasin müüjaid ka muudel töödel.
14.09
  Tühi taara seisab meil kaupluses kindlas kohas. Pärast kauba väljapakkimist puukastidest kinnitame kaane kasti külge tagasi. Taara on kindlalt arvel.
  Kauba saabudes on saatelehe lõpus ära märgitud taara hulk. Kui kauplusesse on kogunenud rohkem taarat (näit autokoorma täis), siis tellitakse kaubaauto ja saadetakse taara ära.
  Saatelehtedele on märgitud taara kogus. Taarat annab ära kaupluse juhataja.
  Lugesin õngekonkse. Aitasin müüjaid ka muudel töödel.
15.09
  Müügis olev kaup peaks olema korralik ja välimuselt meeldiv. Selleks, et kaup säiliks kvaliteetsena, peab teda puhastama. Meie pidev kauba korrastamine toimub hommikuti.
  Fotoaparaate tuleb puhastada ettevaatkult, ei tohi kasutada niisket riiet, tolmu tuleb võtta kuiva või väga õrnalt niiske riidega.
 ...


 ...
  Fotoosakonnas on seatud tahvlile üles kõik kaupluses müügil olevad fotopaberid vastavalt suurusele, läikivusele, kontrastsusele ja hinnale. Fotopaberid asuvad suuruse järjekorras ühel riiulil.
  Vitriinidesse on paigutatud väiksemad kaubad: filmid, ilmutid, üldse kemikaalid, objektiivide ja aparaatide osad. Vitriinide all asuvad sahtlid, kus asuvad eraldatuna kaubad.
...
Kauplus müüb ka diapositiivide raame ja neile mõeldud karpe. Vitriinides (suurtes) on näidistena toodud projektsiooniaparaadid, labori komplektid, suurendusaparaadid.
...
 Fotoletis peab silmas pidama, et kõik pakendid oleksid korralikult kinnised, mitte purunenud (ilmutid, kinnistid).
  Kalanduskaubast õngekonkse pakime ise 10 kaupa. See tagab ostja kiirema teenendamise. Õngekonkse loeme siis, kui pole ostjaid ja tihti üks inimene loeb konkse, teine teenendab.
  Täna lugesingi õngekonkse. Hommikul aitasin lette kaubaga täiendada. Teised müüjad näitasid, kuidas kaupa paigutada, et letid jääksid kaunid ja nägusad.


Aitäh Sandrale

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar