22 mai 2014

Eva, meditsiiniõde 1953 -1996

 1950-ndatel oli Tartus 2 suurt haiglat, Maarjamõisa oli vabariikliku alluvusega rikas haigla, seal olid haigetel isegi valged linad voodites, Toome sisehaiguste haigla oli linna alluvusega ja vaene.
Aga samas tuldi isegi Tallinna 4.haiglast, mis oli parteiladvikule mõeldud ja kus haiglapäev maksis 4,5 korda rohkem, Tartusse operatsioonile. Haiglasse saamiseks oli järjekord.
 Operatsioone tehti eetrinarkoosiga, räägiti, et kirurgias pole viirushaigusi, sest eeter tapab kõik viirused.
Maohaavandite puhul kasutati uneravi, haigeid hoiti poolunes, et nad rohkem magaksid ja joodeti kapsa- ja kartulimahlaga.
Noored medõed Silvi Sorge ja Eva Grišakova, jalas hambapulbriga valgendatud moejalanõud tennised. Tartu Linna Kliiniline Haigla asus Toomel tenniseväljaku juures, praegu on sellest elumaja tehtud.


Õde Milvi Pikk.
Süstlad olid klaasist ja metallist, mitmekordselt kasutatavad, keedeti iga kasutuse järel, kogu aeg oli süstlapott tulel.
Öövalves sai nõelaotsi teritatud, mehed viilisid heameelega, oli tegevusteraapia ka korraga (Anne Facebookis).


1.mail 1955, vasakul dr Hussar, vastas Irma Hinto, seisab Eva, läikiv aparaat nende ees on inhalaator.

 Eva töötas meditsiiniõena 43 aastat, 1953-1996.

  Eva teeb süsti.
 2 viimast pilti on 10-15 aastat hilisemad. Medõe pikk kittel on asendunud valge põllega, rõivad on lühemad ja lühikese varrukaga, rätik on asendunud mütsilaadse peakattega.
 Haigetel oli siis oma riietega keelatud olla, need pandi kõik haigla riidelattu ja anti vastu triibuline pidžaama, see kord leebus vist alles 1990-ndatel.

Tänud Evale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar