10 veebruar 2014

Evi

1949.a märtsis oli  kaheksanda klassi õpilane 16-aastane Evi Kenn kevadisel koolivaheajal kodus Nõo-lähedases talus. Külas oli kuulda koerte haukumist ja suurte autode sõidumürinat, levisid kuuldused inimeste kodust äraviimisest. Ööl vastu 14.märtsi ei julgenud Evi ja ema toas magada, vaid läksid lakka peitu. Aga kui hommikul oli kõik rahulik, siis ema hakkas pesu pesema ja Evi läks ema asemel naabertalusse lehmi lüpsma. Mida teeb 16-aastane tüdruk, kui talle öeldakse, et ta on määratud asumisele ja ta võib nii palju asju kaasa võtta kui kanda jõuab? Evil olid ainult seljariided, kõik ülejäänu oli linna elamises, võttis siis padja kaenlasse ja läks auto peale, 76-aastane vanaema oli samuti liiga ehmunud, et midagi asjalikku kaasa võtta. Emal õnnestus põgeneda.
Kui rong jaamas seisis, toodi vagunitesse nii palju sööki, et kõigil õnnestus sihtpunktini vastu pidada.

27.märtsil Elvast startinud rong jõudis Omski oblastisse Kamrilovka jaama 9.aprillil.
Evi ja vanaema majutati kahe tütrega peresse, edaspidi pidid tütred hakkama ahju peal magama, sest majaperenaine andis nende voodi Evile ja vanaemale.
 
Eestist küüditatud Omski oblastis.
Nende selja taga on haoriit ja on näha, et ka maja sein on samast materjalist ja pealt krohvitud. Põhiliselt laoti seal elumajad mätastest, mis krohviti kahelt poolt üle. Majade muldpõrandaid töödeldi vedela lehmasõnnikuga, mis moodustas põrandale betoonisarnase katte. See oli vist maailmas laialt levinud, Ruddi "Meie talu" raamatus, kus tegevus toimus Austraalias, kasutati ka seda meetodit.

Pärast aastast tööd kolhoosi põllutöölisena õnnestus Evil vanaemaga saada luba kolida täditütre Urve juurde Krasnojarski krai Ust-Abakanski rajooni Sora külla, kus oli vangilaager ja molübdeeni rikastusvabrik, väga salastatud koht. Evi töötas seal 1950-1955 arvestajana ja laohoidjana, kuid erinevalt kolhoosist maksti Soras töötajatele korraliku rahapalka.
Vangid ehitasid palkidest uusasula noortele spetsialistidele ja koolimaja. Pildil Evi oma elukoha ees.

1.mail 1955 Soras. Tagaplaanil paistavad vangilaagri müür ja majad.













Vasakul täditütar Urve, ka küüditatu, kellel on seljas kaasavõetud  rahvariide seelikust tehtud kleit ja paremal  Evi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar