27 september 2012

Veel Sänna koolist ja direktorist

Sellest koolimaja otsauksest mindi õpetajate korteritesse. Direktori ja tema õpetajast abikaasa ning nende 2 tütre korter koosnes ühest toast ja köögist, kõrval oli teise õpetaja korter.

 Viktor Raidla kantseleis petrooleumilambi valgel kirjatööd tegemas, eraldi kabinetti direktoril polnud.

Viktor õppis kõigepealt Petseri vaimulikus seminaris õigeusu preestriks. 1935.a 26.apr Võru Teatajas oli selline nupuke:

 
Abiellus enne ametissepühitsemist Lorie Saagiga ning oli 1930-ndate lõpus Sindis kirikuõpetaja. Siis millalgi sai temast Vaivara lastekodu juhataja. 1941.a, kui Vaivara lastekodu põles, oli ta selle juhataja. Sõja ajal oli nii sakslaste kui ka venelaste poolel vangis, aga pääses mõlemast. Pärast sõda omandas ta Tartus pedagoogilise hariduse ja oli algul Vana-Koiola ja pärast Sänna kooli direktor.

Viktori tütar Heidi samas kantseleis õppimas, sest korter oli tõesti kitsas neljale inimesele. Laual on kaks petrooleumilampi. Aga seinal on telefon, mis oli paralleeltelefon kolhoosi keskusega. 10-aastasele Heidile meeldis hirmsasti telefoniga rääkida ja ta võttis iga kord vastu, kui helises, aga sellest tuli pahandus, sest enamasti olid kõned kolhoosi keskusesse ja neile ei meeldinud Heidi innukas vahelesegamine.

Paralleeltelefonid olid vene ajal üsna levinud nähtus. Tavaliselt oli kokku lepitud, et üks võtab telefoni ja kui oli teisele, siis pidi uuesti helistama ja esimene enam ei võtnud või võtsid mõlemad ja teine pani ära, aga põnev oli ka võõraid kõnesid pealt kuulata.

Pildid Heidi albumist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar