08 veebruar 2015

Pildid kõne arendamiseks 2

Mäletan kooliajast ka palgikandmise pilti, Mooste koolis riputati tahvli ette see:


 Pildid kõne arendamiseks, 3.klass. Tiraaž 60 000 eks, 1974.
Näitlik õppevahend, kunstnik M.N.Sokolov "V.I.Lenin Ülevenemaalisel laupäevakul Kremlis 1.mail 1920.aastal"


Legend Lenini palgitassimisest traditsiooni tekkimise laupäevakul on inspireerinud päris paljusid kirjanikke ja kunstnikke, allpool mõned kunstiteoste ja lasteraamatute stiilinäited:


 
Meie grupp pidi töötama Ivanovskaja väljakul Aleksander II mälestussamba juures; siinsamas töötas ka Vladimir Iljitš. Algul töötas Lenin koos kursuste komissari Borissoviga, pärast oli tema paarimeheks kursant Permjakov. Nad kandsid 5-6 meetri pikkusi palke. Kursant, arvestade Lenini tervislikku seisukorda ja iga, võttis ikka palgi jämedamast otsast kinni. Iljitš märkas seda peagi ja püüdis kursandist ette jõuda. Siis ütles kursant Vladimir Iljitšile:"Miks te seda teete? Ma olen teist noorem ja mulle ei valmista niisugune raskuse tõstmine kuigi suurt vaeva."
 Lenin vastas talle naeratades:"Ärge vaielge mulle vastu, kuna ma olen teist vanem."
...
Vladimir Iljitšiga töötada oli väga mugav ja hea. Ta oli väga tähelepanelik ja küsis igaühelt:"Ega te, seltsimees, väsinud ole?"
 Iljitš naljatas palju ja naeris nakatavalt.
...
 Vladimir Iljitš lahkus töölt enne laupäevaku lõppu, sest talle tuldi teatama, et on aeg sõita Karl Marxi mälestussamba nurgakivi panekule. Lahkudes jättis Iljitš meiega hüvasti ja soovis edukat töö lõpetamist.
 Niiviisi töötas Lenin sel ajaloolisel päeval, olles isiklikuks eeskujuks distsiplineerituse, tööarmastuse, tõelise seltsimehelikkusega.

Fjodor Solodov "Laupäevakul".


...
Kella üheksa paiku hommikul ilmus väljakule Vladimir Iljitš, astus komandöri juurde, andis sõjaväelase kombel au ja ütles:
 "Seltsimees komandör, lubage mul ühineda teie väeüksusega laupäevakust osavõtmiseks."
 Komandör sattus hetkeks segadusse, siis aga vastas:
 "Palun! Astuge paremale tiivale, Vladimir Iljitš!"
 Vladimir Iljitš läks kiirest paremale tiivale ja astus rivvi. Punaarmeelaste ridu läbis heakskiiduümin. Nad olid õnnelikud, et Vladimir Iljitš oli nendega.
 Orkestrihelide saatel suundus väeüksus töökohale. Kremli väljak tuli puhastada tohututest laua-, palgi- ja kivihunnikutest; kõik need olid vaja üsna kaugele kanda ja eraldi riitadesse laduda: lauad laudade, palgid palkide ja saematerjal saematerjali juurde.
 Kõik asusid üksmeelselt tööle. Vladimir Iljitš töötas innukalt, puhates ainult koos kõigi teistega, kui jõudis kätte viieminutiline vaheaeg, "suitsutund".

V.Bontš-Brujevitš "Vladimir Iljitš laupäevakul".



On 1. mai, Kremli õu tuleb puhastada palkidest, laudadest ja muust rämpsust, antakse teada. "Just nii!" vastavad koristustöödele saabunud kursandid kooris. Ilmub Rahvakomissaride Nõukogude esimees Lenin, rutakal sammul, vana pintsak seljas, soni peas. Tõsine, ent samal ajal kuidagi ülev. Silmis rõõmus sära.
Palgijumakad on rasked, üht vaja kuuekesi tassida. Kursandid panevad tähele, et Vladimir Iljitš katsub ennast palgi jämedama otsa alla seada. "Vladimir Iljitš, te venitate end sedamoodi ära, meie ei või lubada, et teie nii raskeid palke tassite," teevad kursandid märkuse. "Teie ju tassite ka, miks siis mina ei või?" kostab Lenin ning tarib palke edasi. 

Maria Priležajeva "Lenini elu"
 
Igaüks tahtis Vladimir Iljitši ees tööga hiilata; kostsid naljatused, naer, laulud. Keegi ei tahtnud Leninist maha jääda.
 Lenin oli imekiire kõnnakuga. Isegi siis, kui ta valmistas ette raamatut või kõnet, käis ta kiiresti ühest toanurgast teise - peaaegu et jooksis.
 Niisama kiiresti tassis ta ka palke laupäevakul
...
 Lenin kiirustas ja püüdis olla veelgi agaram, kuid sellest hoolimata tuli tal mõni minut enne laupäevaku lõppu ära minna: rahvakomissarid ootasid.
 Tööd oli järele jäänud vähe.
 See lõpetati kiiresti ning mindi laiali, väsinutena ja ülimalt rahul. Kõik said aru, et nad olid sel päeval teinud ära tähtsa töö: järgmisel laupäevakul tulevad igal pool välja üha uued miljonid nõukogude inimesi.
 Kindlasti tulevad, sest eeskuju andis neile Lenin.

A.Kononov "Laupäevak"



Varajane hommikutund. Dzeržinski korteris heliseb telefon. "Feliks Edmundovitš!" karjub Lenin teisest otsast. "Jälle tegutsevad kontrrevolutsionäärid. Kohe-kohe hakkab laupäevak, aga keegi on mu täispuhutava palgi ära varastanud!"

Rahvasuu

Lenini laupäevakuhommik männimetsas.

(Noorematele: Siškini "Hommik männimetsas", ilma Leninita, koopia rippus omal ajal igas raudteejaamas, klubis, kodus)
 

2 kommentaari:

  1. No täitsa lõpp! Isegi metsas karudega?

    VastaKustuta
  2. No see viimane on praegusaja inimeste teravmeelsus. Aga mulle hirmsasti meeldis see kahe tuntud motiivi, Siškini "Hommik männimetsas" ja Lenin laupäevakul, kombinatsioon.

    VastaKustuta