27 veebruar 2012

Tartu Lihakombinaat ja Lenini mälestusmedal

Koosolek Tartu Lihakombinaadi saalis.
Tagaseinas uhke pannoo.

Aasta on 1970, kõigil lihakombinaadi töötajatel on rinnas värskeltantud Lenini 100. sünniaastapäeva medalid, mille puhul ka see istumine.
Parempoolne naine Alviine Mihhailova, keskel tema abikaasa.
Fotod Alviine Mihhailova albumist.

Selle medaliga autasustati Lenini 100. sünniaastapäeva puhul aprillis 1970 kõiki riigitöölisi. Medalit oli 3 erinevat varianti: sõjaväeline, tsiviil- ja välismaalaste variant. Kokku tehti neid medaleid umbes 11 miljonit.

Lihakombinaadis töötamise juurde käis üldjuhul ka liha väljatoomine, sest kui poodi liha või vorsti toodi, sedagi mitte iga päev, siis oli paar tundi järjekorda ja kõik otsas. Linna peal liikus igasuguseid legende, kuidas kombinaadist liha varastatakse, küll kummisäärikute, küll pükste sees. Alviine abikaasa oli ideeline inimene, tema ei varastanud kunagi - ta lasi teha seda oma naisel. Naine oli hea suhtleja, tal oli alati mõni valvurist sõber.

Tuttav autojuht käis kalluriga tapamajast loomade sõnniku väljavedajat asendamas. Iga kord pandi kõigepealt sõnniku alla kilesse keevitatud seakere. Valvur vaatas kabiini ja istme alla ning lubas minna. Pärast jagati liha osaliste vahel ära.

Ühe korra olen ise ka lihavargusel osalenud. Lihakombinaadis töötav naabripoiss lubas meile pulmadeks liha kinkida, ainult et me pidime teda natuke aitama. Kui ta oli öises vahetuses tööl, leppisime aja ja koha kokku ning sõitsime autoga kell 3 öösel lihakombinaadi aia taha, üsna Tähe t raudtee ülesõidukoha lähedale. Lendaski paberkott sea sisefileedega üle aia, aga kott läks lõhki ja 15-20 kilo liharibasid mööda tänavat laiali. Korjasime niipalju, kui pimedas nägime, värisevate kätega auto põrandale ja sõitsime ruttu koju. Meie pulmas sai hästi süüa. Aga naabripoisist sai jurist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar