15 veebruar 2012

Puuhobusest mootorrattani

Fotol on 8-aastane Mai Anton (Kleimann). Pildistatud 1934. aastal põllumajandusnäitusel Tartu näituseväljakul.
1934.a avati uus näituseväljak raudtee ja praeguse Veeriku Selveri vahel. Vana oli Anna Haava tänavas, praeguse Juriidikumi taga.

See foto on tehtud ajavahemikus 1937-1939, kus, ei tea, aga ülalt, taustapildi tagant paistavad suured majad. Hobune tundub olevat teine, ju siis igal fotograafil oli oma puuhobune. Vasakpoolseim on Evila Käärt (Meier) ja parempoolseim Valve Mägi.

Sama taustaga pilt, mis ülemine, aga mootorrattaga. Keskmine mees on Evila vend Endel.

See pilt on huvitav selle poolest, et on tehtud kahe tausta jätkukohal. Lippaia motiiv tuletab kõige ülemist pilti meelde, võib-olla on sama kunstniku maalitud.
Pildil Harald Aidla.

Siin on väga eksootiline sarvedega hobune eksootilisel taustal, mulle tundub, et on sama hobune, mis ülemisel grupipildil, ainult sarved on teised.

1941.aastal, kui Saksa väed Eesti vallutasid, teatati, et kõik, kes eelmise aasta jooksul venelastega koostööd tegid, tulgu andku ennast üles, nendele ei tehta midagi. Aga kes ise ei tule ja hiljem kätte saadakse, neil läheb halvasti. Tema oli 1940.aastal Lohkva komsomolirakukese komsorg. Ta oli kindel, et ta pole kellelegi midagi halba teinud ning tal pole midagi karta. Läks. Mõni päev hiljem tuli linnas tema kaksikvennale Endlile (kolme mehega mootorratta pildil keskmine) üks poiss vastu, kes üllatunult küsis: "Kuidas sa siin oled, sind lasti ju eile tankitõrjekraavis maha?"

1 kommentaar: