19 juuni 2017

Rakke fotograaf Richard Rapin 1863-1925

Elleni pildikastis leidunud tema esivanematega pilt.

Marko Mänd kirjutab pildi teinud fotograafist Richard Rapinist ühe teise pildi juures nii:

Päris huvitava viite pakub aga Digar, kus Kaja nr. 86 (30 märts 1925 tr. 1) kirjutab järgmist:

"Mees jääb ellu. Mõni päew tagasi lõikas Liigwallas, Rakke alewis elaw kellasepp Richard Rapin omal enesetapmise mõttes habemenoaga pahema käe tuiksoone läbi. Teiste kaaselanikkude poolt, kes kohe appi ruttasid, kutsuti kiirelt arst kohale. Arst suutis Rapina elu päästa, olgugi et werekaotus suur oli. Rapin on 60 aastat vana. Enesetapmise katset tegi ta elutüdimuse pärast."

Et kellasepp oli samaaegselt fotograaf, on teada fakt. Näiteks tegutses Koerus kellasepp-fotograaf E.Linno. Seega oleks me nagu kuskile välja jõudnud. Nimi, vanus, amet ja elukoht klapivad. Richard Rapin oli lisatud foto tegemise ajal ca 38 aastane, mis on sobiv vanus. Ta elas kõrge vanuseni Rakkes, mis tekitab minus küsimusi, miks pole tema nimi ja tööd laiemalt tuntud? Kas seepärast, et Rapin tegutses fotograafina väga lühikest aega? Arvestades lisatud foto tegemise aastaga, on selle jäädvustuse autori näol kahtlemata tegemist fotonduse pioneeriga, mis tähendas omakorda teatavat konkurentsieelist! Ei saa mööda vaadata ka asjaolust, et foto on tehniliselt hästi teostatud ja viitab vilumusele.

Richard Oskar Eduard Rappin (Rapin) sündis 24.07.1863. aastal Sadukülas. Suri poissmehena 29.05.1925 aastal Rakkes. Enesetapukatsest oli möödas paar kuud. Kirikuraamatus on surma põhjuseks “vanadus”. Nii Google otsinguga kui ka Digarist tuleb välja, et ta oli usin vanavara koguja.

 

 Osta.ee-s on olnud müügil Rapini tehtud mõnus portreefoto. Sellise pildi saamiseks peab fotograaf  mõnusat juttu ajama.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar