18 märts 2012

Kaksikud

Pühendatud kaksikuid ootavale Anule.

Kaksikud Agu ja Aare, sündinud 1962.

Poistel on jalas Tartu Naha- ja Jalatsikombinaadi paindumatu tallaga libedad saapad. Need lapsed veel ei oska käia, aga paremate saabaste puudumisel lapsed käisid sellistega.

4-aastased kaksikud Viive ja Vilja, sündinud 1955?


Kaksikud Ants ja Peeter, sündinud 1932.

Poisid sündisid Valgutas, isa Rudolf oli saanud talu Vabadussõjas osalemise eest, isa oli sõjas velsker. Nad olid kogu perega küüditatute nimekirjas juba 1940. aastal, kuid pääsesid isa kiire tegutsemise tõttu, kes lõi jalaga mesitaru ümber, kõik põgenesid, kaasa arvatud küüditajad, kes tulid tagasi alles 1949. aastal. Selleks ajaks olid poisid juba suured ja vend Peeter ajateenistuses. Perekond viidi Valguta kodutalust Elvasse, kus olid rongid ootamas. Õde Alma tahtis veel enne ärasõitu abielluda oma kallimaga, mida nad saidki Elva miilitsajaoskonnas teha. Pärast abiellumist ei nähtud enam põhjust õde küüditada, sest ta kandis nüüd teist perekonnanime ja kuulus teise perekonna juurde. Aga ülejäänud perekond sõitis Siberisse.
Kui vend Peeter sõjaväest vabanes, käis ta Molotovi juures, kust õnnestus saada paber, millega perekonna asumise aega lühendati seitsmelt aastalt viiele. Sõitis, paber kaasas, Siberisse pere juurde, kus selgus, et kaksikvennal oli vabanemisega mure. Nimelt oli ta armunud neiu Gloriasse, kellele ei laienenud varem kojusaamine. Arutasid vennad olukorda nii ja naa, lõpuks tuli hea mõte: kui hoopis Peeter abielluks Gloriaga, saaks Gloria ka vabaks. Nii tehtigi ja sõideti kõik koos Eestisse. Siin, Eestis ei viitsinud keegi enam lahutamise ja ümberabiellumisega tegelda. Gloria elas koos Antsuga, aga seda, et ta abielus oli Peetriga, teadsid vaid lähemad sugulased.
Aga ühel heal päeval tahtis Peeter ka naist võtta. Probleemi lahendamiseks tuli vanemal vennal Aadul hea mõte: "Tõmba oma passist templiga leht välja, ülejäänu näri ära, aga nii, et nimi ikka alles jääks, ja ütle, et koer tegi, maksad väikese trahvi, saad puhta passi, siin ei teata, et sa Siberis naise võtsid, ja oledki vaba mees abielluma." Mõeldud-tehtud. Sai Peeter uue passi ja abielluski Marega, sündis tütar ja elasid koos mõniteist aastat kuni lahutuseni.
Ants suri 1979. aastal, umbes sel ajal läksid Peeter ja Mare lahku. Peeter suri 1990. aastal ja järsku oli Gloria kohal, kõik paberid kaasas, et on Peetri seaduslik naine, ja nõudis pärandust. Peetri tütar ei jaksanud temaga vaielda, saigi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar