15 oktoober 2015

Koorilaul 1935

  Viimati minuni jõudnud pildialbumi oli saanud üks Tartu-lähedase küla elanik aastaid tagasi elu hammasrataste vahele jäänud naabrinaise käest, kes pakkus need välja pudeli viina eest. Kaup jäi katki, aga pildid jäid naabrinaisele.

Esimesel pilgul hakkavad kohe silma Miina Härma ja noor Gustav Ernesaks. Teine mees on dirigent alumiste piltide pealt, vasakpoolne naine on käelindi järgi naiskodukaitse tegelane, parempoolse naise kohta ei oska midagi öelda.
Mõlemal pildil on minu arvates samad naised oma imekaunite kleitidega, need on igaühel isemoodi imeilusad. Pildil oli taga Tartu fotograafi Eduard Saare pitsat.

Ilusad inimesed ilusas saalis laulmas. Aga pildi rikub ära lipp, mille tõttu on kolm inimest ilma peata. Samas see lipp andis infot alumise pildi allkirja dešifreerimiseks - Tallinna Naislaulu Seltsi teeõhtult 25.mail 1935. Aga samahästi võib see ka olla Tartu Naislaulu Seltsi teeõhtu. Viimane ongi tõenäolisem.
Ei ole varem sellist grupipilti kohanud - minu lugemise järgi on 21 inimesel silmad kinni. Huvitav, mida fotograaf tegi või ütles?

 Leidsin veel 1936.a 6.oktoobri Postimehest pildiga artikli, kus räägitakse, et eelmisel laupäeval saabusid rongiga Tartusse Tallinna Naislaulu Seltsi lauljad koos koorijuhataja Gustav Ernesaksaga ja Tartu Naislaulu Seltsi lauljad olid neil roosidega vastas. Õhtul toimus tallinlaste kontsert ja pärast seda tartlaste korraldatud teelaud Lina tänava koolimajas, mis kestis varaste hommikutundideni. Tallinna lauljad lahkusid rongiga ööl vastu esmaspäeva. Tartu ja Tallinna nailauluseltsid on nüüd sõprussuhetes. Peale Gustav Ernesaksa on artiklis ka nimed J.Tamverk - Tartu Naislaulu Seltsi koorijuhataja (arvan, et kõige ülemisel pildil ongi see mees) ning Tallinna Naislaulu Seltsi esinaine pr Braun ja Tartu Naislaulu Seltsi koorivanem pr Wilms. Kahjuks ei olnud võimalik pildil olevatest nägudest midagi aru saada.
 Aga kõige ülemine pilt võiks Lina tänava koolimajas olnud teelauaõhtult pärit olla küll, vasakul on näha lauas istuvate inimeste rida. Kui lipuga koor on äratuntavalt mõnes Tartu saalis, siis on võimalik ka, et tegemist on mainitud laupäevaõhtuse esinemisega.

 Samas on täiesti võimalik, et Tartuga ei ole siin üldse midagi pistmist.

Aitäh Leale

3 kommentaari:

  1. Teine koorijuht on Eduard Tubin, kes oli Tartu Meestelaulu Seltsi juht 1928 - 44, ilmselt siis pildilgi mehed TMS omad ja naised Tartu NLS. Viimane pilt on tõesti vist ka Tartu NLS, vrdl. http://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_9_17050447.jpg
    Üks prillidega preili on eriti täpselt tuvastatavalt sarnane neil piltidel.

    VastaKustuta
  2. Ja unustasin, lipuga pilt on Estonia kontserdisaalist!

    VastaKustuta
  3. Aitäh, ma olin kindel, et keegi tunneb neid inimesi, küllap ka naised endale nimed külge saavad.

    VastaKustuta