04 november 2013

Vesine Tartu

Olen umbes aasta oodanud nende piltidega, et tuleks suur sadu, saaks 1970-ndate teise poole Tartu pildid 
välja käia. Täna juba oli nii palju lootust, et otsisin pildid uuesti välja, aga õhtupoole jäi vihm järele. Sadevee ärajuhtimise süsteeme on ka vahepeal juurde ehitatud, nii et sellist olukorda loodetavasti Tartus enam ei tule.

Mäletan, kui Tartusse need kollased linnaliinibussid tulid, see oli kuskil 1970-nda paiku.. Enam-vähem korraga vahetati kõik linnabussid uute vastu, küll nad olid ikka ilusad!

Kas see on Anne tänava algus?


 Majade vahelt paistab plekkgaraažide linnak.
Paremal servas on Nõukogude Armee sõdur. 1.Mai (Raatuse) tänavas võis neid kõige rohkem näha, sest tänava lõpus, seal, kus praegugi, oli sissepääs sõjaväeossa


Veel vesist Annelinna Anne tänavast ja 6.keskkooli (vene kooli) juurest.

11 kommentaari:

  1. Esimene pilt siis Jaama poe ees Paju-Jaama-Puiestee-Jaamamõisa ristmikul. Taustal on kaupluse parklas olevad autod. Tänagi on seal palju parkijaid kes kõverast putkas burksi nõutavad.
    Teine pilt Paju-Anne ristmikul. Näha siis Anne 2 ja Pärna 29 vastvalminuid viiekorruselisi elamuid.
    Kolmas pilt on Anne 45 kõrgematelt korrustel või katuselt tehtud. Vasakul all on näha Anne 49 nurka. Vasakul ülal Uus 67. Otse ees on näha Uus 65. Puudu on kõik Kalda tee majad ja ka Uus 60 mille asemel on pildil näha vee alla mattunud spordiväljak.
    Neljandal pildil on jah, 1. mai tänav. Kaadrist välja paremale jääb toonane 3. Keskkool ja vasakule selja taha jääb Komsomoli kino. Veel on näha vasakule mineva Uue tänava algust.
    Ka viies pilt on tehtud Anne 45 kõrgusi kasutades. Objektiiv on suunatud siis pikki Anne tänavat selle alguse poole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. minu arust ei ole see paju-anne ristmik. vaata, eemal on üks kahekorruseline maja, mis tänaseni alles ja praegu on see anne 12. minu meelest on pilt tehtud tänase alajaama anne 14 juurest.

      Kustuta
    2. Paju ja Anne ristmik on see ikka. Mõnikümmend meetrid edasi on alajaam paremal. Alajaam on siiski Heina ja Anne ristmikul!

      Kustuta
    3. Puudu võrreldes praegusega on pildil siiski Pika tänava majad, mitte Kalda omad. Kalda tänav ei pikenenud üle ristmiku vaid teisel pool ristmikku läheb piki kanalit annelinnast kesklinna poole edasi Pikk tänav, mille majad oma platsidega nüüd Uus 65 ja Anne kanali vahel ja garaažide asemel on. Ja muidugi lisandunud Uus 60
      https://goo.gl/maps/nH2tgZyyuuM2

      Kustuta
  2. Kui sa vaatad, siis posti taga on näha "Anna teed" liiklusmärk. Sealt poolt tulles ei ole Anne tänaval enne Paju tänavat ühtegi teeandmiskohustust. Ja kui see olekski Anne 14 maja ees, siis jääks paremale siiski liiga palju maju. Pildil on siiski näha nelja elamut millest kolm vist isegi veel täna toimetavad.

    VastaKustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. küsimus oli, kus on see pilt tehtud. võin täpselt vastata, sest mu vanaemakodu oli sealsamas. Gerdil on õigus: tegemist on Paju-Anne tänava nurgaga, vaatega Pärna tänava (mis polnud tol ajal enam Annega ristuv, sest ees nähaolev 5- kordne maja oli ees) poole. Ees paremal olev maja on mu sugulase maja, paremale üles läheb Paju tänav Jaama tänava poole, vasakule alla jõe suunas. Mul on endal paar pilti vanaema hoovist tehtult, kus vanaema põlvist saadik vees sumab. vanaema maja oli pildi tegemise paigast teine maja Jaama tänava poole. toas oli ca 30 cm vett.
    kogu selline uputuste jama algas peale seda, kui ülevalt Jaamamõisa poolt alla voolav Jaamamõisa oja maa alla aeti. suurt vett oli ka enne ja pärast, aga see konkreetne oli suurim.
    blogi esimene pilt on võetud Jaama tänaval, Jaama-Paju ristmikul. bussi taga on Jaama pood paremal pool teed. kolmas on tehtud ilmselt Anne poe kõrval oleva 5- kordse maja ülemiselt korruselt vaatega jõe poole (kuigi selles ma päris kindel pole) ja neljas näitab 1. mai (Raatuse) ning Uue tänava ristmikku. sõdur liigub Jaama tänava suunas. ning viimane on võetud vasakul pool teed asuva Anne tänava esimese 5- kordse ülemiselt korruselt vaatega Pärna tänava poole.

    VastaKustuta
  5. Mul on sama kandi 3 luitunud fotot lainetavatest hoovidest Uuel tänaval kooli kõrval, ühel taga august 1978.

    VastaKustuta
  6. https://www.upload.ee/image/6132357/hoovielanike_foto78pisi.jpg
    https://goo.gl/maps/UvPqQR48ycs
    Praegu esimest skännides vaatasin, et pildiprogrammidel on copyright lisamine tööriistades olemas, prooviks kasutasin, sellest see valge rida keskel. Ise olin väga pisike hoovielanik, enne uputuse alanemist mulle vesi hoovist edasi üle pea. Eile arutasime, kas pildistaja oli keegi hoovielanike külalistest, kes vist praeguseks surnud või kes millisel pildil täpselt kes pildistas, mina sotti ei saanudki, kortsus ja lookas, kleepuvate pritsmetega paberfotod on minu käes. Tükikese suurest kaadrist lisan siis siia. Uue-Paju risti juures, Uus 52. Hoovist on kõik praeguseks lammutatud, hele maja tänaval on täna kauplus Uuel tänaval, tumeda lauaga üle löödud.

    VastaKustuta
  7. Teisel pildil on otse ees Pärna 29 paremat kätt viiekordne Anne 2 ja väike maja tagapool Anne 12 ja väike maja eespool Anne 18 võib-olla.Paju tn jääb pildistaja selja taha. Pildistatud on umbes praeguse Annikese lasteaia värava kohalt.

    VastaKustuta