29 märts 2013

Era tänava lastekodu

Laine Siimenson (sündinud 1928) töötas Tartus Era t 1 lastekodus vanemõena aastatel 1951-1953. See oli väikelastekodu, kus olid lapsed 3 aasta vanuseni. Nõukogude ajal olid lastekodud spetsialiseerunud väga kitsale vanusegrupile ja lapsi viidi vastavalt vanusele ühest lastekodust teise, harjunud paigast ja inimeste juurest jälle uude kohta.
Laine ei tahtnud seda aega meenutada, see oli hirmus aeg. Personalil oli nii kahju nendest lastest, kes olid neile sattunud. Süüa said lapsed nii nagu sõjajärgne aeg võimaldas, aga kommi ei antud. Kasvatajad ostsid siis oma raha eest klaaskomme ja hernekomme, mida parasjagu õnnestus hankida, ja viisid lastele.
Kõik lastekodu kasvandikud olid mingil põhjusel kaotanud oma vanemad: küüditamine, vangistamine, metsavendlus.
 Ükskord sügisel leiti üks paariaastane poiss väljast ukse tagant, keegi oli pannud ta ukse ja seina vahele istuma, talle pandi nimeks Rein Sügis. Vankriga ukse taha jäetud laps sai perekonnanimeks Kaarik.
 Kaks hirmunud õde, kes mitu päeva ei julgenud ennast liigutadagi, toodi metsast punkrist. Lõuna- Eesti metsades oli suurem metsavendade hävitamise operatsioon, pärast mindi kontrollima, ega ühtegi metsavenda järgi ei jäänud ja leiti ühest punkrist kaks väikest tüdrukut.
Aga lapsi võeti lastekodust ka peredesse ning sugulased või vanemad leidsid kadunud lapsi üles. Ükskord anti üks laps peresse ära, aga mõne aja pärast tuli ema, kes oli vanglast vabanenud, teda otsima.
 Ühtemoodi suured palitud, ühtemoodi suured vildid.



 Lastekodu kolis sellesse hoonesse 1951.aastal. Algul oli 45 last vanuses 8 päeva kuni 3 aastat. 1974.a tehti lastekodu 60-kohaliseks ja 1978.a hakati võtma ka puuetega lapsi kuni see muutuski puuetega laste lastekoduks.!996.a tagastati hoone omanikule, 1998.a kolis lastekodu Jaama tänavasse.
Praegu on hoones hotell.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar