21 august 2017

Tualettpaber

  Nägin ühel pööningul päris ehtsat nõukogudeaegse kempsupaberi rulli.
  Vene ajal müüdi ainult ühte sorti rullipaberit, venekeelse kirjaga "tualettpaber". Ega me ei osanud paremat tahtagi, sedagi oli imelik ja harjumatu kasutada, oldi ju ajalehtedega harjutud. Vahel oli ka väike kättemaks ja rahulolu mõne punase riigitegelase näopildiga tagumikku pühkida.















 WC paberit müüdi kantseleitarvete poes ja mitte pidevalt, kui tuli müügile, siis tekkisid järjekorrad. Ühele inimesele müüdi korraga 10 rulli, millel aeti nöör aukudest läbi, nii et moodustus omalaadne kaelakee. Koju minnes, kes kandis kaelas, kes käes. Tualettpaberist oli meil puudus nõukogude aja lõpuni, aga samas ei ajanud see ka kedagi hulluks, ajalehti ju jätkus. 
 
Kui ei tahtnud järjekorras seista, siis oli võimalik vanapaberi või tekstiilijäätmete vastu tualettpaberit vahetada sekundaarse tooraine kokkuostupunktides, raha tuli ka maksta. All on 1987. aasta 16. septembri ajalehe reklaam. Kahjuks pole öeldud, mitu kilo vanapaberit tuli ühe rulli tualettpaberi saamiseks viia.



Esimest korda hakati tualettpaberi lehekesi Manhattanil müüma 1857. aastal, rullipaber mõeldi välja Saksamaal 1928.aastal.
 3.novembril 1969 ilmus Nõukogude Liitu esimene tualettpaber. Selle jaoks oli aasta varem Leningradi oblastisse Sjasski tselluloosi- ja paberikombinaati ostetud 2 suurt Inglise masinat.


Praegu toodetakse ka Eestis WC paberit, tõsi küll, meile jääb sellest toodangust vaid 10% ja ülejäänu eest, mis meile jääb, maksab Kehra tehas Eesti riigile saastemakse.
   Horizon Tissue Kehra paberivabrik kuulub Tolaram Gruppi peakontoriga Singapuris. Eestist kuulub sinna veel AS Baltex 2000. TG ehitas ka kurikuulsa Pagari tänava vangla ümber elumajaks.
   Tolaram Grupp tegutseb järgnevates maades: Benin, Kongo, Ghana, India, Indoneesia, Ivory Coast,  Nigeria, Singapur, Tanzania, Togo ja Eesti.
  See seltskond paneb mõtlema.


  
1. Korduvkasutatav WC-paber
Probleem: Tuleb tunnistada, et mida pehmem WC-paber, seda mõnusam kasutada seda on. Kahjuks pole sellised pehmed mittekihilised WC-paberid sugugi keskkonnasõbralikud. USA keskkonnakaitsjad nimetavad sellise WC- paberi kasutamist  «kahjulikumaks kui Hummeriga sõitmist».
Lahendus: Ehkki ka Euroopas toodetakse ka hellitatud tagumikega tarbijatele suur osa WC-paberist taaskasutatavast toorainest, katsetatakse siin mitmel pool korduvkasutatavaks WC-paberiks sobilikke materjale. Tõelistele ökokrattidele on juba olemas korduvkasutatavad WC-pühkimisrätid. Spetskangast valmistatud rätikud on pehmed ning nende tootmiseks pole langetatud ühtegi puud. Siiski vajab veel lahendamist kasutatud WC-rätikute ladustamise ja pesemise probleem.
 Siit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar