02 september 2015

Rahareform 1992


  Orissaare aleviku rahavahetuskomisjon.
 
 Rublad vahetati 3 päeva jooksul, 20., 21. ja 22.juunil 1992, kroonideks, Eesti oli täitnud oma raha unistuse.
Tükk aega enne rahareformi oli teada, et see tuleb, aga millal täpselt ja kui palju raha vahetatakse, ei olnud teada. Millegipärast oli kindel, et rahareform toimub nädalavahetusel. Kuna ei olnud teada, kui palju raha vahetatakse, siis igaks juhuks kulutasime iga nädala lõpuks kogu raha ära. Mäletan, et ostsime perele 3 старт шоссе tüüpi jalgratast. 17.juunil võttis Rahareformi Komitee vastu dekreedi, millega määrati, et rahareform toimub 3 päeva pärast. Natuke hirm oli ka, sest olime kuulnud, et igasugune rahareform toob kaasa hinnatõusu, kuid oma raha eufooria oli suurem.

Vene rubla mälestusmärk Märjamaa vallas Pajakas.

Rublasid ei maetud sugugi selle kivi alla, nendega on väga segane lugu. 
Mina olen sellest aru saanud nii, et 20.06.1992 oli Venemaaga allkirjastatud kokkulepe rublad üle anda Venemaa keskpangale, see oli esimene iseseisva Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahel sõlmitud kokkulepe.
4.detsembril 1992 tegi Rahareformi Komitee otsuse hoopis rublade müümise kohta.
1993.a viidi TU-134 tšarterreisiga rublad diplomaatilise posti nime all Tallinnast Tšetšeenia pealinna Groznõisse, teistel andmetel viidi selle reisiga vaid osa 40-50 tonnist rubladest, neid viidi Tallinna lennujaama kaudu välja 23.dets 1992 kuni 21.märtsini 1993, mõningatel andmetel maksti müüjatele Helsingis selle eest 4,5 miljonit dollarit, teistel andmetel oli summa 24,5 miljonit krooni. Asjaga seotuks peetakse Tiit Pruulit, Marek Strandbergi, Siim Kallast ja Agu Kivimäge.
Suure hulga raha toimetamine teise riigi raharinglusesse on rahvusvaheline kuritegu, sellega tekitatakse inflatsiooni ja destabiliseeritakse selle riigi majandust. Rahareformi Komitee liige Rudolf Jalakas, kelle haigeolekul rublade müügi otsus tehti, võrdles seda valeraha tegemisega. Venemaal oli ka rahareform kohe tulekul, see toimus 1993.a suvel.
1994.a augusti valimisvõitluses lobises Tiit Vähi rublade loo välja. Venemaal oli vastukäiguna päevakorral katkestada Eestist vägede väljaviimine. Järgnes uurimine ja Eesti kohus, asjaosalised mõisteti õigeks. Rublade eest saadud 2 miljonit dollarit olevat kantud Eesti sotsiaalfondi arvele ja makstud pensionideks.



3 kommentaari:

  1. Mälestusmärke on rahale ikka tehtud:
    http://www.kylauudis.ee/2011/01/02/parnakad-avasid-tana-malestuskivi-eesti-kroonile/eesti-krooni-malestuskivi-avamine/

    VastaKustuta
  2. Minu arvates on siin suur vahe, kroonist oli meil kahju, rublast ei olnud.

    VastaKustuta
  3. Politseil valged sokid? Muidugi, kuidas siis teisiti!

    VastaKustuta