05 jaanuar 2013

Keila tankistid

 Pärast sõja lõppu NSVL-s rahvusväeosi laiali ei saadetud.
Balti liiduvabariikides ja Taga-Kaukaasias eksisteerisid rahvusväeosad kuni 1956. aastani. Lõplikult likvideeriti rahvusväeosad seoses 5. märtsil 1956. aastal Thbilisis puhkenud rahutustega, kus protesteeriti Jossif Stalini kuritegude avalikustamise vastu. Grusiinide rahvusdiviis keeldus kaasmaalaste vastu välja astumast ja rahvast „rahustama” tuli saata Nõukogude armee üksused. Seejärel vaadati rahvusväeosade otstarbekus üle ning 1956. aasta 18. märtsi NLKP KK Poliitbüroo otsusega saadeti rahvusdiviisid laiali. 



Eesti poisid said pärast sõda Eestis aega teenida (hiljem oli see väga haruldane).
Pildil on Eesti diviisi tankipolgu värav Keilas.

 Väeosa territooriumil 4.kasarmu taga pargi servas oli hiigelsuur plakat, mille taustal sõdurpoisid end pildistasid. Pildil Olav Ojakivi.

Kasarmu ja rühm sõdureid selle ees.

Sõdurid Aegviidu jõe ääres pesemas.





Olav Ojakivi teenis Eesti diviisi tankipolgus aega 22.okt 1953 kuni 29.detsembrini 1956, millest juuni-dets 1956 koristas Kasahstanis vilja. Aga sellest järgmises postituses.












Olavi albumist

2 kommentaari:

  1. Eesti poisid said pärast sõda Eestis aega teenida (hiljem oli see väga haruldane).
    Pildil on Eesti diviisi tankipolgu värav Keilas.
    Kas kellelgi on ka infot Eesti (eestlaste!) diviisi tankipolgu sõdurite ja vene tankipolgu sõdurite vahelisest arveteklaarimisest Keilas 1952/1953 suvisel ajal..."kui Keilas tankipolgu väeosa aialippe purustati vasta päid nii et ragises...see algatas juba siis Balti liiduvabariikides ja Taga-Kaukaasias eksisteerinud rahvusväeosade likvideerimise...(isa mälestustest kes teenis Keilas 1952/1953)

    VastaKustuta
  2. Kahjuks Olav suri 2014.a augustis.

    VastaKustuta