17 november 2018

Akrobaat ja tünnisõitja Herbert Loots


Lendav mootorrattur. Mäng elu ja surmaga.
 Laupäewa õhtul awati Tallinnas, Merepuiesteel, endise „Grand-Marina" kõrwal meie pealinnas seniolemata laiemate rahwahulkade lõbustuskoht Soome tivoli „Kalewa". Meil pole selliseid warem olnud, sellepärast ei tunne ka inimesed nende järele wajadust. Wälismaades on aga tivolid kujunenud lõbustuskohtadeks, kus rahwas kõige meelsamini käib.

 Taga kuupäev 26.09.1932.
Selliseid postkaarte sai tivolist, neid on Osta.ee-s päris sageli müügis.
...
Kuid see on wäike asi sellega wõrreldes, mis elab rahwas läbi natuke maad eemal. On püstitatud tohutu suur, metallwöötidest, ümarik kera. Eemalt paistab teine olewat otsekui maakera. Selle maakera sees kihutab ringi — risti ja pikuti fenomenaalne trikimeister Herbert Kala oma mootorrattaga. Ta kihutab oma tsikliga keras mitte wähem kui 120—130- kilomeetrilise kiirusega. Igas suunas sõidab ta üles-alla -—pikuti ja laiuti. Kuidas ta seda teeb — kes seda teab, ehk kellele ta seda õpetab. Enesestki mõista, et selline kihutamine on mäng surmaga. Kõige pisem eksitus toob mehe ühes raske mootorrattaga ülewalt alla, ja mis sellise kukkumise tagajärjeks on — seda pole wist waja seletada. Kõige hädaohtlikum on kukkumine kera laest, kui sõitja on peaga alaspidi: sel hetkel kukkudes jääb sõitja raske mootorratta alla — ega siis enam eluga pääsmist pole. Herbert Kala on wäga osaw oma töös. Kummalise rattasõidu õppis ta oma wenna Konstantin Kala käest, kellel on wäga kirju ja seiklusrikas minevik seljataga.

Uudisleht 12.sept 1932


Herbert Kala nime all Konstantin Kala noorema vennana esines tegelikult Herbert Loots. Konstantin Kala oli Soomes juba tuntud nimi ja kui Herbert ka sõitma hakkas, arvati, et vendi on parem reklaamida.
 Herbert Loots alustas tsirkusekarjääri 8-aastaselt, 13-aastaselt oli ta akrobaadina püramiidis kõige ülemine. On teada, et ta esines koos vendade Sihveritega 18m kõrgusel vabaõhu trapetsil. Ta oli ka tuntud vettehüppaja.


Konstantin Kala (1894 - 1969) töötas erinevates tsirkustes alates 13. eluaastast, kasvades sai temast  tsirkusemaadleja.
1928-1932 esines K.Kala mootorratta tünnisõiduga. Tünnisõitu vaatas rahvas servalt ülevalt alla.

1931.aasta talvel ehitas Konstantin Kala Tallinnas Narva maanteel "Gloobuse". See oli teraslattidest valmistatud kera, mille läbimõõt oli 7,5m. Varakevadel transporditi see Narva Kala kodumaja hoovi ja hakati treenima, algul jalgratastega, siis mootorratastega. Esimene esinemine oli 1932.a Tallinnas Kadriorus. Algul sõitis mootorrattaga keras Konstantin Kala üksi, hiljem koos Herbert Lootsiga. Kerassõit oli väljast vaadeldav, aga kera koos publikuga asus telgis. Esineti Eestis ja Soomes. Tivoliomanikul Sariolal oli Soomes 2 tivolit, nii et ühes tivolis sõitis Konstantin Kala V.Kisseljovaga (noorema õe Anna Kalana) tünnis ja teises tivolis Herbert Loots (noorema venna Herbert Kalana) üksinda keras.

1935.a lõpetab Herbert Loots jäädavalt mootorrattasõidu ja hakkab uuesti akrobaadiks. 

Herbert Loots (üleval) ja Albert Sihver (raamatust Kaljo Kroll "Kohvrist kohvrisse)

   Nüüd lisanduvad eelmainitutele „maailmavallutamises" ka meie akrobaadid Herbert Loots ja Albert Sihwer, kes esinewad Herbert-Albert Sihwers'ite nime all. Peale edukaid esinemisi „Gr. Marinos", rest. „Parisis" ja „Estonia" valges saalis, siirdusid Sihwers'id pikemale Lääne-Euroopa turneele. Käesoleva aasta märtsi kuu neil on edukalt möödunud Riia „Salomonsky " tsirkuses, mille järele nad on saanud pikema esinemislepingu Shweitsi. Ajawahemikul, alustades Genf ist, nad on töötanud peaaegu kõigi Shweitsi suuremate linnade — Zürichi, Baseli, Berni, Lugano ja Küssnachti parimates warieteedes. Kõikjal on Sihwersid äratanud tähelepanu oma originaalsete akrobaatiliste trikkidega, mis neile on toonud häid töötamislepinguid teistessegi riikidesse.


 Sihwersite originaaltrikk - peaga pea peal seismine - mis äratab kõikjal imestust.
  Uudisleht, 21.aug 1937

1935.aastast peale esines Herbert algul vendade Sihveritega "3 Sihveri" nime all, siis Albert Sihveriga "Albert-Herbert Sihverite" nime all Riias, Šveitsis, Prantsusmaal, Liibanonis, Kreekas, Türgis, Bulgaarias. Vaatamata Teisele Maailmasõjale jätkati mitmel pool esinemisi.
1941.a detsembris sõideti Zagrebisse, kus koos nendega esines varietees ka Ungari artist Duci Sandor. 21.märtsil 1944 abiellusid Budapestis ungarlanna Duci Sandor ja eestlane Herbert Loots. 8.augustil sündis neile tütar.
Prahas lisandus Helbert-Alberti truppi kolmas liige, hiinlane Loo Shang Lun, esinemisi jätkati kolmekesi.

 1945.a aprillis sõitis Herbert Budapesti pere juurde, ta ei olnud veel oma 9-kuust tütart näinud, Albert ja hiinlane aga sõitsid Prantsusmaale. Sõda sai läbi ja riigipiirid suleti, ei mingit väljasõitu enam, partneritega ühinemine osutus võimatuks. Millestki aga tuli elada. Herbert otsis endale uue partneri, algul 18-aastase võimlejast ungarlase, kes aga võeti poole aasta pärast sõjaväkke aega teenima, siis hakkas ta esinema sakslase K.Kunziga. Mõlema partneriga toimusid esinemised nime all "2 Herbertit".
  Herbert Loots koos perega sai Austria kodakondsuse, mis tähendas võimalust esineda jälle ka teistes riikides. Ka koosöö sakslasest partneri K.Kunziga laabus.
1958.a septembris esines Herbert Loots viimast korda. 33 aastat pidevat rändamist sai läbi.
1958-1978 töötas Herbert tehases.

Arvutasin Herbert Lootsi sünniaastaks 1915.a, nii et mootorrattaga keras sõitis ta 17. kuni 20. eluaastani, akrobaadina esines 43-aastaseni;  surmadaatumit ei tea, 1989.a elas ta Austrias, Linzi linnas.

Albertil ja hiinlane Loo Shang Lunil läksid esinemised üle maailma samuti hästi, nende elukohaks jäi Pariis.

Veel sel teemal:
Kaljo Kroll "Kohvrist kohvrisse", Tln 1991


1 kommentaar:

  1. https://www.geni.com/people/Herbert-Loots/6000000017525397153

    VastaKustuta