21 märts 2018

Ralf Parve "Lõbusad värsid", 1952

  Nõukogude võim hävitas praktiliselt kogu endisaegse lastekirjanduse, aga lapsed tahtsid lugeda, algul täideti auku vennasrahvaste tõlkekirjandusega, kuid varsti õppisid ka meie lastekirjanikud õigetmoodi kirjutama.

1950.a 6.veebruari ja 10.märtsi Nõukogude Õpetajates kurdetakse eelkooliealistele lastele mõeldud algupärase kirjanduse vähesuse üle, kirjastuse juures korraldatakse isegi seminar laste- ja noorsookirjanike teoreetiliste teadmiste tõstmiseks.


Milliseid raamatuid siis eesti kirjanikud eelkooliealistele lastele kirjutama hakkasid? Olen selle teemaga tegeldes väga toredaid ja ilusaid raamatuid leidnud, aga ka väga poliitilisi ja didaktilisi.

Ralf Parve "Lõbusad värsid", ilmunud 1952. aastal 15 000 eksemplaris.


Vikipeedia nimetab Ralf Parve selleaegset loomingut ajastukohaseks tendentsluuleks. Tutvustamiseks skännisin kolm eriteemalist värsslugu, neljas tuli ise kaasa.


 Ohakas

Õppur Oskar Ohakas
oli laisk ja lohakas.

Raamatuist ta vähe hoolis -
edasi ei jõudnud koolis.


Laine jagab kogemusi

Toolid sirgeis ridades
seisavad kesk tuba.

Hinge kinni pidades
veerand tundi juba
raadiolt me ei pööra vaadet,
oodates siin lastesaadet.

Kogu meie maja teab -
täna lastesaates peab
kogemusi jagama
meie Laine Tagamaa.

Värssides "Lennukeist ja lendureist" innustatakse lapsi mudellennuga tegelema, mis on sel ajal väga populaarne spordiala, ja tutvustatakse nõukogude sõjalendureid.

Sööstes läbi õhuvalla
tõi Pokrõškin õhust alla
"ässad", kellel rinnas ristid -
lastemõrtsukad - fašistid.

Lisaks Pokrõškinile on Ralf Parve luuletusse põiminud ka Tškalovi, Kožedubi ja Gastello. Neid nimesid teadsid tol ajal kõik nõukogude inimesed.


Kas olid lõbusad värsid?
Minu arvates ei olnud, võib-olla on see minu viga, aga huvitav oli küll.


 Kes on kangelaslendur?
  See juhtus 5.sõjapäeval. Lendur-kommunist Nikolai Gastello sai lahinguülesande - pommitada vaenlase tanke. Ülesande täitmisel tabas vaenlase õhutõrjemürsk Gastello pommituslennukit. Lennuk süttis põlema. Gastello võis päästa ennast langevarjuga, kuid lendur otsustas teisiti. Kindlakäeliselt juhtis ta leegitseva lennuki otse vaenlase tankide ja bensiiniautode kogunemiskohta. Kohtis kohutav plahvatus, mis hävitas kümneid tanke ja lennukeid. Selle kangelasteo eest anti Nikolai Gastellole pärast surma NL kangelase austav nimetus.
  5.sõjapäeval oli kiiresti kangelasi vaja ja kellelgi polnud aega midagi kontrollida. 1951. aastal kaevati Gastello hukkumiskohas tema haud lahti ja leiti sealt hoopis teise lenduri, kes oli samal päeval kadunuks jäänud, Aleksander Mazlovi ja tema radisti jäänused. Jeltsin andis Mazlovile Vene NFSV (Nõukogude Liitu enam polnud) kangelase aunimetuse 1996. aastal. Tegelikult oli seda tüüpi pommitajate ekipaaž 4 inimest, kangelase aunimetuse said seekord kõik.

Pikemalt saab Gastello lugu eesti keeles lugeda siit.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar