01 september 2016

Ajaloo võltsimine ja vargus?


 Kuidas on võimalik, et tervet ravikeskuse kodulehe ajalugu läbiv päis on varastatud minu blogist?

Hiiu Ravikeskuse ajaloo leht:
Hiiu Ravikeskuse koduleht

Kõik skaneerimisel tekkinud kraapsud-täpid on kodulehe pildil olemas, mis originaalil puuduvad.
Minu pilt:

Me kõik kasutame internetist leitud pilte, aga ehitada firma ajaloo lehekülg üles varastatud pildile, mille kohta pole teada, kus ja millal see pilt tehtud on?!




12 kommentaari:

  1. Väga kole lugu. Oleks võinud sulle/sinu blogile vähemalt viidata, aga nagu näha, pole sedagi tehtud.
    PS. Pilt on tõesti äge :)

    VastaKustuta
  2. Saab ju saata arupärimise. Ega leitud ei tähenda, et oleks normaalne võtta loata, viiteta, kokkuleppeta. Selliselt kasutajate materjalid tekitavad kahtluse, et mis neil üldse oma on ja kellena esinetakse. Avastajate aktiivuseta polegi eriti vastujõudu.

    VastaKustuta
  3. Arvan sama, et tuleks enne nendega rääkida kui oma auditooriumiga.

    VastaKustuta
  4. See foto on koos allkirjaga ka nende pildigaleriis. Väikelastekodu kasvandikud mänguplatsile rivistatuna (Foto. V.Kodar)

    VastaKustuta
  5. Võrrelge seda suurt pilti minu omaga, foto mehhaanilised vigastused ja skännimispudid on kõik alles, ainult minu jalutuskaikajas on ära võetud. Fotograaf oli minu blogis kirjas. Voldemar Kõdar oli Nõmme fotograaf, aga ma ei usu, et see sõjaaegne pilt on, see peaks olema varasem, aga väikelastekodu loodi Hiiule nende enda andmetel 1942.aastal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Enne seda oli seal Hiiu rinnalaste ja emade kodu, mis asutati 1924. aastal hoone valmides ja seal olid peaaegu kuni sõja alguseni ka sellises suuruses lapsed. Enne kui see lastehaiglaks ja ravikeskuseks sai, oli tegemist ikka väga suure lastekoduga. Tõenäolielt on pilt siiski tehtud seal, võib-olla neil endil seda polnud ja leidsid internetist.

      Kustuta
  6. Et kindel olla, peaks olema võrdluseks mõned selle maja sisepildid. Teistel Hiiu ravikeskuse ajaloo piltidel ma sellist seinatahveldist ei märganud.
    Koha üle otsustamiseks on vähe teadmisest, et sellenimeline fotograaf Nõmmel töötas.

    VastaKustuta
  7. Paljudel on piltide juures kirjas kas keeld mujal pilte teiste poolt kasutada või nõue, et ainult koos viitega, loa küsimisel või mis tingimustel. Kas vaid muutmata kujul, kas mitte-ärilisel eesmärgil jne. Täpsustaks, et eespool on minu postitus ainult otse ühendust võtmisest, mingit probleemi auditooriumiga arutamises kirjas polnud, sest ei näe seda. Ei näeks isegi kuskil veel laiemalt arutamises, sest nii võib leida teadjaid, mäletajaid. Ja välja selgitada. Ka selle, kuidas piltide kasutamist paremini korraldada, nii ise kasutamist, kui võõraste poolt edasi kasutamist.
    Siit blogist pilte on näiteks ka Annelinna portaalis, koos lingiga siia ja pildilt blogi andmeid lõikamata. Kuigi aru pole saada, kelle poolt, siis vähemalt allikas on olemas.
    anonüümne 1.09 14:22

    VastaKustuta
  8. Siin tekib küsimus, mis on selle blogi eesmärk? Näidata piltide kaudu, et ajalugu pole päris see, mis õpikutes kirjas on, püüda aru saada, mis on tegelikult enne meid toimunud, kuidas on tavainimesed oma elu elanud. Olen kulutanud piltide otsimiseks ja taustade uurimiseks väga palju tunde, püüdnud leida pilte, mis muidu oleksid tähelepanuta jäänud või hävinud. Loodan, et mu blogi paneb inimesi mõtlema. Olen arvestanud sellega, et mis on internetis, see on kõigi oma, kuigi on ka hea tava ja kirjutamata seadused. Aga ikkagi vihastab, kui pildid rebitakse kontekstist välja, kasutatakse suvaliste allkirjadega. Antud juhul oleks koostöös saanud võib-olla tõe välja selgitada, aga nüüd arvan ma halvasti kogu Hiiu Ravikeskusest.

    VastaKustuta
  9. Mis sealt vastati? Neil pole ühegi foto juures tolle päritolu.
    Tegu hoone puhul on mälestisega, kahjuks registris olid ainult väljast fotod, muidu oleks mõne sammu edasi saanud, kui seina vaadata. Kirjas oli ka, et sees säilinud vaid üksikuid detaile.
    http://register.muinas.ee/public.php?menuID=monument&action=view&id=8765

    VastaKustuta
  10. Sama blogifoto on kasutusel ka TTÜ-l

    VastaKustuta