09 august 2016

Hügieenitampoonid "Hüva"

Kolimise ajal leiti kapi tagant pakk Eestis toodetud hügieenitampoonidega.

    Eesti tampoonid tulid müügile vist kuskil nõukogude aja lõpul, sinnamaani ostsid naised, kellel oli see võimalik, tampoone välismaalt ja enamus ei osanud neist unistadagi.


   Mäletan, kuidas kooliarst käis 7.klassis (1971.a) rääkimas, kuidas konstrueerida ja õmmelda endale hügieenisidemeid, kuidas neid vöö külge kinnitada ja kuidas neid pesta ja triikida. Me saime palju nalja, sest see jutt oli juba ajast ja arust, üldiselt kasutati vatti, mis oli küll defitsiitne kaup, aga kui tuli müügile, osteti tagavaraks, ja mõnikord harva oli apteekides müügil isegi spetsiaalseid hügieenisidemeid (ilma kleepsuta).  

Nõukogude ajal oli tähtis raamat noortele neidudele, E.Kook "Tütarlapsest sirgub naine", sellest tehti mitmeid kordustrükke, viimane 1986.a, hilisemad uurijad on väitnud, et see oli omalaadne teos, kus kohtusid meditsiin ja folkloor.
  Kord sõitis haigla ukse ette liiniautobuss. Bussijuht talutas vastuvõtutuppa kahvatu ja oigava naise, kes kõndis väga vaevaliselt ning toetas mõlema käega kõhtu. Jutuajamisel selgus, et buss oli olnud sõitjaid väga täis. Üks väike poiss, kes püüdis endale reisijate vahel bussiukseni teed rajada, lõi naist kogemata küünarnukiga kõhtu. Naine tundis tugevat valu ja minestas. Bussijuht peatas sõiduki, enamik reisijaid väljus ning naine toodi haiglasse. Läbivaatusel selgus, et naisel oli menstruatsiooniside kinnitatud haaknõelaga pesu külge. Poisi küünarnukk oli selle lahti löönud.
  lk 19



Aitäh Kajale.

4 kommentaari:

  1. Fantastiline leid! Kas te ei tahaks neid Tervishoiumuuseumile annetada?
    http://tervishoiumuuseum.ee/et/

    VastaKustuta
  2. Ma töötasin kunagi koolivaheajal "tehases" kus neid toodeti - Lasnamäe polikliiniku all keldris pressisin vatitupse mingi masina vahel õigesse kujusse, keerasin näpuvahel kilesse ja asetasin kandikutele, mis läksid ahju kuumutamisse. Mingid teised naised noppisid neid siis pärast ahjuskäimist karpidesse.

    VastaKustuta
  3. Aitäh, see on küll huvitav! Edastan selle info tervishoiumuuseumile.

    VastaKustuta