26 juuni 2016

Viljandis Nõukogude Armees 1971

Mõnede eesti poistega juhtus nii, et neid ei saadetudki kaugele Venemaa avarustesse aega teenima, vaid neil õnnestus seda Eestis teha. Kõrvaltvaatajate arvates oli see suur vedamine, aga poisid ise on rääkinud, kui halb oli Vene sõjaväe vormis Eestis liikuda ja endale suunatud põlglikke pilke tunda.
 
Pildid on 1971. aastast, Enn Kopli ajateenistusest.

Viljandisse võeti aega teenima füüsiliselt hästi arenenud poisse, Enn oli kõrgeid tiitleid pälvinud suusataja.


 Valmistati ette sõjaväelasi diversioonitegevuseks vaenlase territooriumil. Sõdurid jaotati 7-8- mehelisteks gruppideks, milles igaühel oli oma eriala ja ülesanne.


Üks tublisti hiljem, 1989-1991, Viljandis teeninud mees iseloomustas foorumis õppusi nii:  
Õppused nägid välja sellised, et topiti terve grupp ZIL i kinnisesse kuuti, kust muhvigi välja ei näinud ja sõidutati 4-5 tundi teadmata suunas. Peatusel visati meile pihku kaardid ja ülesanded millised tuli täita. Teede peal liikumine oli keelatud, liiguti täisvarustuses sh kaasas oli päris ehedad relvad ja laskemoon. Sihtkohta jõudmiseks tuli pooljoostes maastikul läbida päris pikki vahemaid ja pikimad retked kestsid kuni 4 ööpäeva. Olen osalenud ka mõndadel aktsioonidel Lätis, Venemaal, Leedus. Leetu saadeti meid esimeste seas sel ajal kui sealkandis elu mäsuks kiskus ja teletorni all möllama hakati.

 
 Veel üks kommentaar samast foorumist:
Distantside läbimisele ja inimeste tapmisele pandi Viljandis kõva rõhku. Onu teenis seal 1962-1965. Kui ära tuli, andis allkirja, et ei kasuta õpitud võitlustehnikat tsiviilis.


Interneti andmetel olid Viljandis Nõukogude Armee territooriumid Männimäel (KEK-i ja Metsakombinaadi vastas), kunagise Motodroomi juures (Riia mnt, Anton Irve ja Tooma tänava vahelises nurgas) ning kaks vastastikku asuvat territooriumi kesklinnas. Lisaks veel lasketiir Välustes ning sigala Saarepeedi tee ääres, umbes 10 km Viljandist.


 Aitäh Heidile.


1 kommentaar:

  1. Mul on arvutis omaette memofail Eestis paiknenud nõukogude väeosade kohta kuhu teen loetust märkmeid. Sealt siis fotodele lisanduseks.

    Eestlaste teenimine selles Viljandi väeosas polnud juhus. Need eriotstarbelised väeosad moodustati kuuekümnendate alguses eesmärgiga valmistada ette tuumikkaader võimaliku tulevase sõja partisaniliikumiseks vaenlase tagalas "ajutise taganemise" korral. Hiljem aga spetsialiseerusid need üksikud eriotstarbelised brigaadid diversantlikeks dessantoperatsioonideks konkreetsetel territooriumidel. Viljandi poisid oleks visatud Norrasse, Taani või Hollandisse.

    VastaKustuta