17 mai 2016

Bakscht & Pojad

Eelmistest postitustest tuttava Kornelius Hõlpuse piltide hulgas oli ka see foto, Korni ise on heledas riietuses keskel. Automargi määramise jätan vaatajate hooleks.


"Bakscht  & pojad" tegevusala oli tekstiili- ja galanteriitoodete kaubandus, aadressil Tartu Poe t 3. Kaubandusettevõttes töötas poeg Boriss Bakscht, tütremees Moses Kaplan oli ärijuht. Teoreetiliselt peaks vähemalt üks poeg veel firmaga seotud olema, aga internet andis ainult käesoleva info.

23.sept 1940 "Bakscht  & Pojad" natsionaliseeriti. Boriss asus tööle kammivabrikusse insener-ökonomistina, tema abikaasa, Riias sündinud Hana (Anna) jätkas tööd arstina. Kuna juudi perekond oli venekeelne ja vene kultuuriruumis kasvanud, siis olid nad tuleviku suhtes üsna optimistlikud.

13.juunil 1941, ööl vastu 14.juunit 39-aastane Boriss, tema 36-aastane abikaasa Hana ja nende lapsed 8-aastane Theodor ja 3-aastane Rina viidi kõige-kõige esimestena Tartu piirkonnast esimesse küüditamisvagunisse. Theodor on arutlenud selle põhjuste üle, et kas see tulenes nende perekonnanime esitähest ja A-tähega küüditatavaid polnud või elasid nad kõige lähemal või oli veel mingi muu põhjus.

1 kommentaar:

  1. Auto on 1936. a. Chevrolet. Väga efektne nurgaakende ja laugja sabaga kere, ilmselt ehitatud mõnes Tartu töökojas ja võimalik, et ka töökoja hoovil pildistatud. Ega Kornelius Hõlpuse elukäiguga mõni Tartu puu- või rauatöökoda seotud pole?

    VastaKustuta