08 juuli 2015

Sõjaaegsed poisid

Lugesin ajalehtedest artikleid meie ületurvatud ühiskonnast ja vatis kasvanud lastest ning mulle meenusid ühed pildid, sõber pakkus neid koos lugudega ka ajaloo- ja mänguasjamuuseumisse.



Kolm kanget teismelist. Ilm tundub soe olevat, aga poisid poseerivad täies uhkuses: kiivrid, sõdurisaapad, rihmad, noad. Kõige krooniks on keskmisel poisil vöö vahel granaat. Et poisid ka suitsetavad, siis on tõenäoline, et pildistanud on samaealine sõber.
Pildid on saadud granaadiga poisi käest, 1931.a sündinud Arkadi elab Rõngu lähedal Kõdukülas.

 Pärast sõda vedeles lahingumoona kõikjal ja poisikestel olid kogutud väiksemad või suuremad isiklikud tagavarad.
 1945.aasta kevadel, Kuramaa lahingud veel käisid, korraldas NKVD Rõngu vallas Arkadi naabrite juures läbiotsimise, võeti ära leitud raadiojaam, püss ja laskemoon. 13-aastane Arkadi otsustas selle peale oma relvastuse kiiresti ära peita ning viis parema peidukoha leidmiseni oma granaadid sauna kerisekivide alla. Aga poisil oli palju tegemist ning tal läks see meelest ära. Kuni ühel päeval vaatas ta naabrite juurest, et isa oli sauna küdema pannud, räästa alt tuli suitsu. Siis oli kiire minek, Arkadi tormas suitsu täis sauna, suitsusaun oli, otsis käsikaudu juba soojade kerisekivide alt granaadid välja ja viis teise peidukohta. Õnneks ta teadis, mitu olema peab, praeguse mäletamise järgi oli neid seal 6-7 tükki.

Arkadi arvab, et praegugi võiks nende talu maadel nii tema kui ka isa peidetud laskemoona olla.

Aitäh Anule


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar