11 jaanuar 2014

Rootslased kingivad TÜ-le personaalarvuti


Foto on tehtud Tartu Ülikooli rektoraadis. Mustades ülikondades on rootslased ja kõige parempoolne heledama pintsakuga mees on Vello Peedimaa, kes oli ülikooli haldusprorektor 1983-1994. Kingitud personaalarvuti ei olnud ülikoolis esimene, aga suur ja kallis kingitus ikkagi.
Pildil on palju ülearuseid huvitavaid asju, sest see on skännitud negatiivist, paberi peale tehes oleks jäetud ainult grupp ja arvuti, aga praegu on näha ka mööbel, arvuti pakend, laualambid, käekott, rebitavate lehtedega kalender metallist alusel, mis käis kõigi ametnike lauale, akna tagant paistavad elektrijuhtmete vidinad, kraadiklaas õues akna küljes.

 Peedimaa ja arvutid.
 Vello Peedimaa sai 1992.a kuulsaks ebaõnnestunud nuluõli äriga, mida ta tegi ülikooli arvutite raha eest.

Arvutiäri äpardus
Tartu Ülikooli haldusprorektori Vello Peedimaa «äriosavuse» tõttu pole ülikoolil siiamaani arvuteid, mille ostmiseks haridusministeerium andis juba eelmisel sügisel 7,8 miljonit rubla. Riigi raha eest on Siberist Tartusse veetud hoopis nuluõli, kuid seegi kraam ei kuulu ülikoolile, vaid eraaktsiaseltsile «Zeta».
Millegipärast ei tahtnud Tartu Ülikool tegemist teha soliidsete arvutivahendajatega, vaid valis partneriks arvutiärist kauge kaarega mööda käinud aktsiaseltsi «Mesocom».
30. novembril palus «Mesocom» peatada lepingu täitmine. Nuluõli seisab siiamaani «Zeta» laos. «Mesocom» on väike kahjumiga tegutsev aktsiaselts, millelt pole midagi võtta, ja Tartu Ülikool on nii arvutitest kui ka rahast ilma.


1990.a 1.jaanuari Postimehe naljakalendris oli "2.aprill - ülikooli ametiühing mõõdab oma töötajatele välja peedimaad" ja teises, vist 1993.a kalendris  "ülikool kastab oma peedimaad nuluõliga".
K.Muuli artikkel 1993.a 29.märtsi "Postimehes": "Vello Peedimaa ja Jaan Pruulmann loodavad ikka veel nuluõli arvutiteks moondada"

1 kommentaar:

  1. Nuluõli kohta olen kuulnud veel seda, et kuigi algul olla väga vinged plaanid olnud sellest midagi teha, läksid need ka vett vedama. Ja teatvad Peedimaale lähedal asuvad ülikooli töötajad olla nuluõli kasutanud kütteks. Sobinud küll kütteõli asemele, aga nulule iseloomulik lõhn olla majja jäänud.
    Anu

    VastaKustuta