02 oktoober 2013

Haigla

Paul on tulnud Tartusse haiglapalatisse oma haiget abikaasat vaatama. Foto on ilus ja kvaliteetne, aga ikka on pildile fotopomm pääsenud - tagant voodist vaatab üle ääre mees või naine. Tähelepanu väärib ka palati interjöör voodite kohal olevate märkmetega, külastaja kannab valget kitlit, haiged on reformpõhjaga raudvoodites, mis olid kõikjal haiglavooditeks peaaegu sajandivahetuseni. (Kui 1990.a oli minu ravimiseks tarvis jalad kõrgemale tõsta, siis läks arst ehitusplatsile ja tõi kummagi jalgadepoolse voodijala alla 3 tellist)
Ma ei tea, millises Tartu haiglas see foto tehtud on, aga aeg võiks olla 1960-ndad.

See on eestiaegne haavakliiniku pilt. See kliinik avati Toomel 1875.a.

Dr Vaineri tütre sõnul oli Tartu I Haavakliinikus Toomemäel 1950-ndatel ainult 2 hiigelsuurt palatit - septilistele ja aseptilistele haigetele. Vainerid elasid haiglahoone 2.korrusel. Köögis oli kraan, aga pesemisvõimalust polnud, ema valvas hoolikalt, et käidaks pesemas hoone kaugemas, aseptiliste tiivas. Tütar mäletab, et isa aeti mitu korda nädalas 3 paiku öösel üles opereerima ja isa läks alati.

 
 Nendel kahel pildil on tähelepanu keskpunktis legendaarne sanitar, Kalju ei mäletanud kahjuks tema nime.
Haigla töötajate grupipilt Toomel Ernst Bergmanni mälestussamba juures, sanitari lillevanikuga kaunistatud valge tugitooli kõrval istub vist professor Artur Linkberg.

Pildid Kalju ja Väino albumitest

2 kommentaari:

  1. Ega Sul juhtumisi pole pilte Tartu Annemõisa kollektiivi pilte ca 1930-1935 aastatest?

    VastaKustuta
  2. Praegu ei ole, aga jätan meelde.

    VastaKustuta