07 juuni 2013

Zaporožets

Pildistasin seda eile ühel Ontika küla õuel. Vanemad inimesed teavad kõik, milline näeb välja Zaporožets, maanteemuhk, uuemat kutsuti võileivaks. Zaporožje tehas Ukrainas alustas põllutöömasinatega, siis tootis Sapakaid, hiljem ka busse ja praegu tulevad sealt KIA-d. Aga veoautosid pole seal kunagi tehtud. NSVL-s oli aeg, kus kõik tehased pidid tootma ka mingeid laiatarbekaupu või mänguasju, eriti hinnas oma kvaliteedi poolest olid numbritehastes (sõjalise tähtsusega tehastes) toodetud asjad. Kas see võiks olla päris autotehases toodetud mänguauto? Või on lihtsalt Ukrainas toodetud autole peale kirjutatud zaporoožlane?

2 kommentaari:

  1. Zaporožje oli ja on võimas metallurgia keskus. Kusagil oma blogis kirjutasin Norma mänguasjadest. Üleüldine ja üleliiduline direktiiv mänguasjade tootmisest keskendus meil kerge-, Ukrainas aga rasketööstusesse.

    See poolemeetrine mänguasi peaks olema kombinaadi Zaporožjestal mänguasjade tsehhi toode viiekümnendatest. Auto ise aga kujutab endast ZiL autotehases toodetud üht tollast pärisveoauto "mudelit".

    Asi on nõukogude epohhi mänguasjade kollektsionääride hulgas, k.a. Ukrainas, suhteliselt haruldane. Puhastades, värvi taastades võib mõni koguja maksta kuni 300 eurot. Olen oma blogis tihti öelnud, et raha vedeleb maas... :)

    VastaKustuta
  2. Oskamatu restaureerimine võib kõik ära rikkuda, parem mitte.

    VastaKustuta