19 veebruar 2013

Õed Mariad Pankjavitsast

Õed, mõlema nimi Maria, perekonnanimi ja isanimi ka samad. 
Lea rääkis mulle, et kui tema vanavanaisa 1904. aastal tütrele nime läks panema, oli ta nii purjus, et pani sama nime, mis ta juba 1900. aastal sündinud tütrele oli pannud. Sellel isal oli 4 tütart.

 Ma olen nüüd selle kohta lugenud ja tundub, et perekond teeb oma esivanemale liiga, kahtlustades teda ülemäärases alkoholitarvitamises. Setud olid kõik vene õigeusku ning nimed pandi vastavalt õigeusu traditsioonidele ja seal ei pruukinud vanematel üldse sõnaõigust olla, nimi olenes lapse sünniajast ning kui lapsed olid sündinud erinevatel aastatel, aga samadel kuupäevadel, siis pandi neile samad nimed. Ega see nii hull olnudki, ristinime kasutati suhteliselt harva, aga mugandatud igapäevane nimi oli igaühel oma.

 20.sajandi esimesel kümnendil oli setudel ees- ja isanimi, aga perekonnanimesid ei olnud. Kui Eestis esimesed perekonnanimed pandi 1809.a Kanepi kihelkonnas ja üldine nimede panek oli Liivimaa kubermangus 1823-1826 ning Eestimaa kubermangus 1835.a, siis Setumaal ja Narva-taguses pandi perekonnanimed alles 1921.-1923.aastal. Nii et meie õed Mariad said perekonnanime tõenäoliselt üsna vähe aega enne abiellumist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar